Tegyük tisztába a Mikulást!

2022. november 24.

49261000338 35f44ef78c c v2

Régi ügyfeleinknek nem árulunk el újdonságot, de fontosnak tartjuk ezzel kezdeni. A tőzsdei szezonalitásra alapuló kereskedési stratégiákat a professzionális befeketők nem preferálják. Sem az aktuálisan divatos szoknyahossz, sem a Mikulás vagy a húsvéti nyúl sem tud egy szakmai befektetők eltántorítani attól, hogy a befektetés fundamentális elemzésen alapszik, melynek időzítését a flow és technikai mutatók segítségével meg lehet próbálni optimalizálni. De ennél is fontosabb, hogy a döntéseket ezt követően a megfelelő kockázatkezeléssel kell végrehajtani.  

A mai kattintásközpontú világban még több olvasót vonz egy ilyen látszólag könnyen megérthető téma. A tőzsdei szak vagy bulvárlapok kedvenc, jól illusztrálható témája a Mikulás rali, amely minden évben nagy figyelmet kap. 

De kezdjük ott, hogy mikor jön a nagyszakállú?  

A Mikulás rali EREDETILEG olyan naptári hatás, amely magában foglalja a részvények árfolyamának emelkedését december utolsó 5 kereskedési napján és a következő januári első 2 kereskedési napon. A megfigyelésének magyarázatai közül a legnépszerűbb és a mai napig domináns változat a Yale Hirsch által 1972-ben végzett és az 1973-as tőzsdei kereskedő Almanachjában közölt kutatás. Hirsch általánosságban megállapította hogy a tőzsde az év utolsó öt napján és január első két napján emelkedik. Válasszuk most ki az S&P500-as indexet. 

Tavaly ez a várva várt esemény így nézett ki az S&P500 index esetében:

1124els

Forrás: Bloomberg 

 

Hosszabb távon pedig így fest a kép, maradjunk az S&P indexnél:

1124masodik

Forrás:  https://lplresearch.com/2021/12/22/do-you-believe-in-the-santa-claus-rally-2/ 

 

A következő, szintén az LPL Research által közzétett táblázat még azt is sejteti, hogy ez a kiemelt 5 nap előrejelző erővel bírhat a januárra és a teljes következő év teljesítményére nézve is. Legyünk óvatosak: talán mégsem?

Ugyanis a lenti táblázatban található hat, egymástól időben viszonylag nem túl távoli, de egymással össze nem függő adatból nem szívesen vonnák le következtetéseket. Mi a hasonlóság 1993 és 2015 között? Csak azért, mert öt nap teljesítménye hasonlított, miért is jelezné ez előre a jövőt?
1124harmadik

Forrás:  https://lplresearch.com/2021/12/22/do-you-believe-in-the-santa-claus-rally-2/ 

 

Akkor sem járunk jobban, ha hosszabb időtávot vizsgálunk, ekkor könnyen abba a hibába eshetünk, hogy az együttjárást összekeverjük az oksággal. (Azaz ahogy a statisztikában mondják, mindig meg kell vizsgálnunk, hogy korrelációról vagy kauzalitásról van-e szó?) 

Bár első ránézésre meggyőzőek az adatok, érdemes kicsit mélyebbre ásni. Véleményünk szerint a Mikulás-rali jelenségnél egy speciális, szupresszor változóról van szó. Szupresszor (elfedő) változó az, amelyik elrejti két másik változó kapcsolatát: az egyik az SP&500 teljesítménye az esetünkben, de melyik a másik? A következő részben tovább folytatjuk a nyomozást. 


Forrás:Prestige
Kép:Flickr

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező