A magasabb olaj- és gáztermelés növelheti a BP profitját

2024. április 12.

0409 v2

A BP kedden azt közölte, hogy erőteljes upstream-termelésre és kereskedelmi üzletágának erős teljesítményére számít, amely segít ellensúlyozni az alacsonyabb olaj- és gázárak negatív hatásait, valamint az egyiptomi deviza értékének csökkenését, amelyek összesen 1,2 milliárd dollárral csökkentheti a profitját 2024 első negyedévében.

A brit olajipari nagyvállalat beszámolója szerint az alacsonyabb földgázárak 0,2-0,4 milliárd dollárral, az alacsonyabb olajárak 0,3-0,6 milliárd dollárral, az egyiptomi font értékének csökkenése pedig 0,2 milliárd dollárral rontja a cég bevételeit 2023 utolsó negyedévéhez képest. A BP szerint az alacsonyabb földgázárak ebben a negyedévben valószínűleg mind a gáz- és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaszegmensét, mind az olajtermelési és üzemeltetési szegmenst is érintik.

A friss kilátások kapcsán a BP ugyanakkor elmondta, hogy az olaj- és gázkereskedelmi üzletágának erős teljesítménye, a magasabb upstream-termelés és a jó finomítási árrések (+0,1-0,2 milliárd dollár) javítani fogják az első negyedéves eredményeit, és segít ellensúlyozni az alacsonyabb árak negatív hatásait, miközben 2023 negyedik negyedévében a vállalat 2,99 milliárd dolláros pótlási, vagy csere-költségnyereséget termelt. A BP hozzátette, hogy 2024 első negyedévében „jelentősen alacsonyabb szintű átállási tevékenységet” tapasztalt, mint 2023 negyedik negyedévében, még az indianai whitingi finomító hathetes leállását követően is. A Mexikói-öbölben és az Egyesült Arab Emirátusokban tapasztalható kitermelés áreltolódása várhatóan 300–600 millió dolláros csökkenést fog eredményezni az olajtermelésből és a műveletekből származó nyereségből.

Az AJ Bell befektetési igazgatója, Russ Mold elmondta, hogy „az útmutatás azt sugallja, hogy a BP abban reménykedik, hogy nyugodtan folytatni tudja a munkát, kisebb dinamikájú nyereséget érve el, ami elegendő ahhoz, hogy a piac boldog legyen”. Az olajipari nagyvállalat egyébiránt azt várja, hogy nettó adóssága növekedni fog az első negyedévben, amely „főleg a forgótőke-bővülést, valamint a beruházások és egyéb bevételek fokozatos ütemezését tükrözik, a korábbi iránymutatásoknak megfelelően”.

Megemlítendő, hogy a Londonban, New Yorkban és Frankfurtban is kereskedhető olajpapír az impozáns osztalékfizetés miatt is népszerű volt a befektetők körében, igaz a BP osztalékhozama már messze nem kétszámjegyű.

0410

                                                               A BP osztalékhozam-csatornája; Forrás: Tipranks

 

A BP a tervek szerint május 7-én teszi közzé első negyedéves eredményeit, ezek a FTSE-100 olajóriás első pénzügyi kimutatásai lesznek az új vezérigazgató, Murray Auchinloss alatt, Bernard Looney 2023. szeptemberi kilépését követően.

 

Forrás: Marketwatch

 

Kép forrás: Flickr

 

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban megjelenített instrumentumok múltbeli teljesítményei nem tekinthetőek sem garanciának, sem megbízható mutatóknak a jövőbeli eredmények vonatkozásában. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

 

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező