Felére esett tavaly a BP nettó nyeresége 2022-höz képest

2024. február 9.

14745674837 9f94c2483f c v2

A BP olaj- és földgázipari óriásvállalat kedden felülmúlta a várakozásokat 3 milliárd dolláros nettó nyereségével 2023 utolsó három hónapjában, így a tavalyi teljes eredmény a 2022-es rekord profit felére emelkedett, mivel az energiaárak az orosz ukrajnai invázió utáni ugrás óta csökkentek. A londoni székhelyű BP részvényenként 18 centes nyereségről számolt be, szemben a FactSet által megkérdezett elemzők által várt 16 centtel.

Ugyan ezeknek a mutatóknak nem kellene mosolyt csalniuk a befektetők arcára, a BP részvényei mégis több mint 6%-kal ugrottak a gyorsjelentést követő reggeli kereskedésben, mivel a brit olaj- és gázipari nagyvállalat robusztus részvény-visszavásárlásokat jelentett be és növelte az osztalékot is. A BP az év első három hónapjában 1,75 milliárd dollár értékben kíván visszavásárolni részvényeket, ami magasabb, mint az előző negyedév 1,5 milliárd dollárja, az idei első félévben összesen 3,50 milliárd dollárt céloz meg, és összességében 2025-ig legalább 14 milliárd dollár értékű részvény-visszavásárlást kíván végrehajtani azon célkitűzésének részeként, hogy a többlet cash flow legalább 80%-át visszaadja a részvényeseknek. Pozitívum tehát az is, hogy a 2023. negyedik negyedévi osztalékot éves szinten 10%-kal, 7,27 dollárra emelték.

"2023 az erős operatív teljesítmény éve volt valódi lendülettel az egész üzletágban" - mondta Murray Auchincloss vezérigazgató. Az elektromos autók töltésével kapcsolatban megtudhattuk, hogy a telepített töltőpontjai 35%-kal nőttek 2023-ban év/év alapon, és a töltőpontokon keresztül értékesített energia 150%-kal nőtt ebben az időszakban. A BP jelenleg körülbelül 29.000 töltőponttal rendelkezik világszerte, és ez a szám 2025-re várhatóan 40.000-re fog növekedni.

A BP negyedik negyedéves eredményeit követően az RBC Capital elemzője, Biraj Borkhataria megerősítette a vételi jelzését a BP részvényeire vonatkozóan, 600 penny-s árfolyamcéllal (25%-os emelkedés). Borkhatariát lenyűgözi a BP azon elkötelezettsége, hogy 2025-ig erőteljes részvény-visszavásárlásokat hajtson végre, amely az elemző szerint a vállalat jövőbeli teljesítményébe vetett bizalom jele. A UBS elemzői arra számítanak, hogy a BP különösen sikeres lesz az elektromos járművek töltési üzletágában, tekintettel a jobb kényelmi kínálatára, valamint a Teslához hasonló autógyártókkal fennálló jelenlegi partnerségeire, amelyek lehetővé teszik a gyorstöltő hálózatok gyors kiépítését. "Kevés vállalat fér hozzá a BP-vel azonos léptékű töltőkhöz szükséges földterülethez és elektromos áramhoz, miközben további szinergiapotenciál rejlik a töltőállomások meglévő kényelmi és a kereskedelmi üzletágakkal való integrációban, amit további pozitívumnak kell tekinteni." – mondta az UBS.

A Marketscreenernek nyilatkozó elemzők közül ugyan 13 ajánlja vételre, négy tartásra és egy eladásra, a Tipranks esetében négy vételi és három tartásra vonatkozó ajánlást láthatunk, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy egyrészt az elemzői előrejelzés nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek, másrészt pedig itt van az a kockázat, ami a szektor sajátja, valamint a folyamatos geopolitikai kockázatok természetesen kötelező óvatosságra intenek bennünket.

 02.07.

                                                                          Forrás: Marketscreener

 

Forrás: Marketwatch

Kép forrása: Flickr

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

 

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező