Ørsted A/S

2020. december 4. Hírek

Pilon and flags GTF v2

Pontosan ez az, amit mostanában hallani akarnak a befektetők: a világ legfenntarthatóbb vállalata.

Kepkivagas

A dán energetikai cég számára ez az állítás rendkívül kellemes kijelentés, amit a CDP tett róluk. A CDP nevét érdemes megjegyezni, mivel a fenntarthatósági szempontok döntéshozatali folyamatba építésével akár jelentős szervezetté is kinőheti magát. A hitelminősítőkhöz hasonlóan sorolja kategóriákba az egyes vállalatokat és városokat, hogy a befektetők számára könnyen értelmezhető legyen a környezettudatosság szintje. A CDP “A” minősítéssel látta el az Oersted-et, miközben potenciális világelsőnek nevezte meg a karbonsemleges gazdaság területén.

Valljuk be, a fent említett kategóriában könnyen be lehet kerülni, ha valaki szélerőművek és egyéb megújuló energiaforrások felhasználásával termel áramot, mint fő tevékenység. Az Oersted leghangsúlyosabb profilja az offshore és az onshore szélturbinák építése volt, amit részben saját befektetésként épített, részben mások megbízása alapján. Az üzleti tevékenysége folyamatosan bővül a bioenergia-üzemek és napenergia-farmok irányába, majd 2020-ban már a hidrogén-termelés is felkerült a vállalati palettára. 

Dániából indultak, de gyorsan tudtak terjeszkedni Nagy-Britannia irányába, ahol a földrajzi körülmények hasonlóak voltak mint az anyaországban. A következő lépésben már Tajvan és az Egyesült Államok került a célkeresztbe, és ez utóbbi országban már működő energiatermelő farmokat, szélerőműveket vásároltak fel. Jelenleg az USA-ban 1600 MW szárazföldi szélerőművi kapacitással rendelkezik, ami több mint amit a vállalat Németországban, vagy Dániában épített. A 4400 MW beépített teljesítménnyel azonban továbbra is a brit piac számukra a meghatározó. 

Pontosan ezért izgalmas a vállalatnak és így a részvényeinek is, hogy Londonból pontos terv érkezett az ország karbonsemlegesítésére. Milliárd fontok érkezhetnek a szektorba, hogy a szén-, földgáz- és olaj erőműveket eltemethessék. Az Oersted Skóciában az ITM Power (korábban már pro-tipp írásban bemutatott vállalat), a Scottish Power, a Siemens és a Skót Hidrogén Hub együttműködésével gigantikus energetikai váltásprojekten dolgoznak. Akkora szélenergia telepeket építenének, hogy a felesleges energia elegendő legyen a járművek ellátására szolgáló hidrogén termelésére. 

Párhuzamosan a skót projekttel, a cég november 10-én jelentette be, hogy a németországi Lingen városában 50 MW teljesítményű hidrogén-finomítót építenek. A projekt 2024-re fejeződik be és célja közel 9000 tonna hidrogén előállítása évente. Ez az egy üzem elegendő lenne, hogy a német fosszilis hidrogéntermelés 20%-át kiváltsa. A Lingen Green Hydrogen elnevezésű projekt az Unió Innovációs Alapjának támogatását is megpályázza, így az egyik első megvalósult beruházás lehet az EU nagyszabású tervei között.

Érzékelhetően jól helyezkedik a vállalat. A beruházásait sok esetben kormányzati források támogathatják, miközben a hidrogén-termeléssel a cég jövedelmezősége is javulhat. 

pro26

A befektetők szeretik is a részvényét. Bár a COVID-válság első szakaszában ettől a részvénytől is gyorsan megszabadultak a befektetők, de ahogy az Unió, majd később további országok is bejelentették karbonsemlegességi terveiket, az Oersted-részvények gyors felértékelődésbe kezdtek. A 2020. január elsejei szinthez képest 59%-ot emelkedett az árfolyam, míg az idei mélyponthoz képest megduplázta önmagát.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező