NEL ASA - A norvégok reménysége

2020. október 21. Hírek

AS HydrogenFuel6 24 20 900

 

Norvégia gazdagság nem kis mértékben kötődik a nyersanyagokhoz és elsősorban a kőolaj-földgáz kitermeléséhez. Ahogy a világ szemében a fosszilis tüzelőanyagok elkezdtek a klímaváltozásért bűnössé válni, Norvégiának is új lendületet adó bevételi források felé kell nyitnia. Az új termék a hidrogén lehet. A hidrogén, az olajhoz hasonlóan energiaforrás és már jó kapcsolatokkal rendelkeznek a szektoron belül az értékesítési biztosításához.

A NEL egyébként is komoly hagyományokkal rendelkezik a hidrogén üzletben. 1927 óta működik, és az elmúlt, közel száz évet végig, mint hidrogén specialista dolgozta végig. Ez idő alatt már több mint 80 országban értékesítettek elektronizáló, hidrogénfejlesztő vagy töltő berendezéseket. A főtevékenysége hidrogén előállítás, tárolás és kereskedelem. A teljes hidrogén terméklánc kialakításában partnert találnak benne üzletfelei, amelyek elsősorban olaj- és gáztermelő vállalatok. Jelenleg a világ legkorszerűbb hidrogén tankolási rendszereit állítja elő, amivel az üzemanyagcellás járművek utántöltése ugyanolyan sebességgel történhet, mint a hagyományos benzin tankolás esetében.

A 2020-ban elfogadott Európai Uniós hidrogén stratégia komoly lökést adhat a cég további fejlődésének. A brüsszeli politika változása máris vonzóbbá tette a hidrogént Európa perifériális országaiban is. A NEL hírei szerint Lengyelországban 3,2 millió euró értékben ad el a H2Station elnevezésű töltőállomásokból, de a zöld technológiákra nyitott, fejlettebb régiókban is növekvő érdeklődés mutatkozik a hálózat kialakítására. Koreában 100 töltőállomás építésére kaptak megrendelést, ahol további 300 kialakítására van még lehetősége.

d1

A fent látható ábra a cég rendelési állományának változását mutatja. Jól látható, hogy az Unió stratégiai tervét követően közel megduplázódott a koronában mért rendelések értéke.

Az igazi nagy lépések azonban Európában várhatnak rájuk, ahol 2x40 GW “zöld hidrogén” energia előállítását célozták meg a döntéshozók, 2020-24 között 6 GW, 2025-2030-as cél 40 GW hidrogénenergia termelés elérésével. Mivel nem túlságosan sokan foglalkoznak ehhez szükséges technológiával, így a NEL egy viszonylag stabil jövőképpel rendelkezik.

d2 v3

Nem véletlen, hogy a vállalat legnagyobb tulajdonosainak listáján már szinte minden nagy bank és befektetési alap megtalálható. 2% feletti részesedéssel bír a Morgan Stanley, de a State Street, ami a 2,5 trillió dolláros kezelt vagyonával nem elhanyagolható piaci szereplő. A 46%-ot birtokló Clearstream egy elszámolóház, ami lehetővé tette a NEL részvények kereskedését a Xetra rendszeren is. A papír kereskedhetőségének mindenképpen jót tesz, hogy a kevéssé népszerű NOK mellett már euróért is lehet vásárolni.

A piac bővülése és várható ugrásszerű növekedése az állami támogatások célpontjává is tette a vállalatot. A Research Council of Norway 16 millió norvég koronával támogatta a következő generációs alkaline elektrolizáló fejlesztését, és további 4,4 millió dollárt kapott a PEM eljáráson alapuló elektronizáló továbbfejlesztéséhez.

d3
A részvény összképét természetesen a jelen, pénzügyi adatai rontják el leginkább. A 2020 második negyedéves számok enyhén megtévesztőek, a valóságnál kedvezőbb képet mutatnak. Még így is látható, hogy mind az EBIT, mind az EBITDA negatív szám, ami nagyjából az operatív bevétel 15-25%-a. A nettó bevétel magas értéke annak tudható be, hogy a cég egy részvény rábocsátást hajtott végre, ami bevétel formában jelentkezik.

Ennek a tőkepiaci tranzakciónak viszont az az eredménye, hogy a negyedéves működési költség 12-szerese áll rendelkezésre a kínálkozó piaci lehetőségek kiaknázására.

Az elemzői várakozások szerint a cég éves növekedése 41% körül alakulhat a következő időszakban, miközben a teljes piac növekedési kilátása csupán 5,6%.  2021 a beruházások éve lehet, amikor a nagyobb igények kielégítéséhez szükséges termelői kapacitást kialakítják. Az ezt követő években az árbevétel stabil emelkedésben maradhat, de nyereségessé csak 2023-ban válhat.

d4

NEL ASA részvényeinek vásárlása egy igazi értékracionális befektetés. Az elmúlt egy év alatt 140%-ot emelkedett a részvényei ára, ami jelezheti a cég iránti érdeklődés növekedését.

Forrás: https://nelhydrogen.com/investor-relations/#reports

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező