Kötéltánc az USA-ban

2022. augusztus 26.

889921915 2382b9a57c z

Miért a kompozit beszerzési menedzserindexre figyeljünk, ha a recesszió lehetőségét latolgatjuk és miért nem pl. a GDP adatokra? A legfontosabb érv, hogy a GDP és más termelői oldalról történő mérések a múltat rögzítik, ezzel szemben a menedzserindexek a döntéshozók jövőbeli várakozásaira kérdeznek rá. 

Most például az Egyesült Államokban előzetesen elhanyagolható csökkenést vártak az S&P Global  kompozit beszerzési menedzserindexében, ehhez képest a 45 pontos érték meglepően gyenge volt. Kiemelendő, hogy a GDP nagy részét adó szolgáltató szektor 47,3 pontról 44,1 pontra esett vissza, de a feldolgozóipar mutatója is közelít az 50-es értékhez: 51,3 pont volt a júliusi 52,2 pont után. A szolgáltatóipari bmi 2020 májusa óta a leggyengébb volt, míg a kompozit index tavaly február óta nem volt ilyen alacsony.

Az indexben az 50 feletti érték bővülést, az 50 alatti pedig visszaesést jelez és azokban az időszakokban emelkedik relevanciája, amikor a döntéshozók bizonytalanok: recesszióra számítva kevesebb alapanyagot rendelnek meg, csökkentik a beszállítói szerződések mennyiségét is. Az üzleti optimizmus vagy pesszimizmus így szektorról szektorra terjed, felgyorsítva a már beindult folyamatokat. 

A Reuters augusztusi felmérése már 50 %-ra teszi annak az esélyét, hogy egy éven belül recesszióba süllyed az amerikai gazdaság, két éven belül a megkérdezett szakemberek szerint ennek 45% a valószínűsége.

Forrás: Prestige, Reuters, S&P Global 
Kép: Flickr

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező