Korai tavasz Európában

2023. február 2.

700x400ruegy v2

Októberben még 10,6%-os emelkedést mutatott az éves alapú inflációs mutató az eurózónában, ehhez képest a januári közlés már csak 8,5%-on áll. A Reuters konszenzusa 9%-os értéket várt év/év alapon, a harmadik egymást követő hónapban mérséklődött az éves alapú inflációs mutató.

Fellélegezhet Európa, ezzel meg is volt az áremelkedés? Sajnos korai az öröm, mert az egyébként is volatilis energia és élelmiszeráraknak volt főképp köszönhető a csökkenés. A feldolgozatlan élelmiszerek és üzemanyagárak nélküli éves inflációs adat 6,9%-ról 7%-ra emelkedett januárban és ha az Európai Központi Bank által követett ún. HICP mutatót figyeljük, inkább stagnálás jellemzi Európa árviszonyait.A vártnál sokkal enyhébb tél és az ellátási láncok zavarainak csökkenése áll valószínűleg a fenti trendek mögött és a jegybank által tolerálhatónak tartott sávba való visszatérésétől távol vagyunk. A Reuters elemzői körkérdése szerint  az elmúlt évtizedekben megszokottnál nagyobb béremelések további áremelkedésekhez vezethetnek és egyre többen említik a ragadós vagy "sticky" infláció problémáját is.

Számos empirikus tanulmány bizonyítja ugyanis, hogy a vállalatok ritkán árazzák át a termékeiket azonnal a keresleti és kínálati viszonyoknak megfelelően, ez többletköltséggel és kockázattal jár. Hosszú távon az alkalmazkodás tökéletes, de ami az infláció felfelé tartó szakaszában fékezte az árnövekedési ütemet, az most a másik irányba hat. Ha a külső környezet bizonytalan, például az ukrán háború vagy a recessziós félelmek miatt, az tovább lassíthatja az alkalmazkodást. "A túl sok átárazás rongálhatja a fogyasztói bizalmat, nem éri meg árat csökkenteni, ha három hónap múlva ismét emelni kell"-mondja a logika. A vállalatvezetők visszatekintve is azt tapasztalhatják, hogy jó döntés volt az árakat emelni. Így addig, amíg a kereslet drasztikus visszaesése erre nem kényszeríti őket nem nyúlnak az árcsökkentés eszközéhez. Ezért maradhat magas szinten a ragadós infláció, ahelyett, hogy az árindex gyorsan alkalmazkodna a megváltozott körülményekhez. 

Forrás: Reuters, Prestige

 

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező