Jut is, marad is

2022. augusztus 15.

0815

A lokális csúcsok óta a British Petrolnak meg kellett küzdenie azzal, hogy az Egyesült Királyság kormánya rendkívüli, extraprofit-adót („windfall tax”) vetett ki a hazai nyereségére, amely az olaj- és gázárak emelkedése miatt természetesen a vártnál nagyobb. Ahogy korábban a Shellnél is láthattuk, ez az energia-áremelkedés jótékony hatásúnak bizonyult a marzsok tekintetében, és arra számítanak, hogy a finomítói árrések a harmadik negyedévben is magasak maradnak, ugyanakkor ez a körülmény nem tudja elfeledtetni az ágazatot érintő hosszú távú kihívásokat, mivel ezek az olajipari nagyvállalatok fokozatosan át kell, hogy térjenek a megújulók energiákra.

A magasabb profit jelentős előnyt jelentett a BP számára, amely az elmúlt 12 évben több, komoly kihíváson is keresztülment a 2010-es Mexikói-öbölben történt események után, amelynek a 65 milliárd dollárt is meghaladó büntetését és kártérítését még mindig fizeti. Az Oroszországgal szembeni kitettsége miatt az első negyedévben leírta a 29 milliárd dollárnyi Rosznyeft-részesedésének értékét, így a társaság a negyedévben 20 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el.

Félretéve a veszteséget mutató első negyedév hatásait, a mögöttes üzletág jól teljesített, hiszen ennek profitja az egy évvel ezelőtti 2,63 milliárd dollárról 6,25 milliárd dollárra emelkedett. Összességében a bevétel a második negyedévben 9,3 milliárd dollár volt, amely természetesen 11,1 milliárd dolláros veszteségnek felel meg az első félévben, ha a Rosznyeft értékvesztését is figyelembe vesszük.

Mindazonáltal a BP a Shell nyomdokaiba lépve bejelentette, hogy 3,5 milliárd dollárral megnöveli a részvény-visszavásárlási programját, valamint az osztalékot 10%-kal megemeli, részvényenként valamivel több mint 6 pennyre.

A nettó adósságuk az első negyedév végi 27,5 milliárd dollárról 22,8 milliárd dollárra esett vissza, amely jelentősnek mondható a néhány évvel ezelőtti állapotokhoz képest, amikor ez a mutató még 50 milliárd dollár felett volt, jóllehet még mindig meglehetősen magas a szektortársaihoz képest.

A vártnál jobb második negyedéves jelentés ellenére a BP kijelentette, hogy tartja magát az idei évre kitűzött 14-15 milliárd dolláros beruházási céljához, amelyből évi 5 milliárd dollárt az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiára fordítanak. A vállalat idén eddig 5,8 milliárd dollárt költött beruházásra, ebből 2,8 milliárd dollárt a második negyedévben, és továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy az energiaátállási kvótájuk 2025-re körülbelül 40%-ra emelkedik.

Forrás: FX Street
Kép:Flickr

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

 

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező