Jelentős jelentés

2021. október 19. Hírek

dollars700

Elkezdődött a gyorsjelentési szezon, ismét kapkodhatjuk a fejünket a sorjázó adatok láttán, és a szokásokhoz híven egyszerre jelentett az öt amerikai bank, a Bank of America, a Citigroup, a JPMorgan Chase, a Morgan Stanley és a Wells Fargo. A fellendülő amerikai gazdaságnak köszönhetően a kvartett együttes profitja több mint 32 milliárd dollár volt a harmadik negyedévben, amely „természeseten” felülmúlta az elemzői várakozásokat. Ennek fő mozgatórugója az volt, hogy felszabadíthatták azt a mintegy 6 milliárd dollárnyi tartalékot, amelyet a pandémia okozta, esetleges hitelveszteségekre különítettek el. Mivel a védőoltások lehetővé tették az amerikaiak számára, hogy egyre inkább visszatérjenek a munkahelyeikre, az üzletek újranyitása és az utazási korlátozások feloldásai fellendítették a fogyasztói kiadásokat – közölték.

Jóllehet úgy ítélik meg, hogy a hitelfelvételi hajlandóság bár növekvő, de még szolid, ugyanakkor a vállalkozások és a fogyasztók továbbra is fizetik a hiteleiket, részben az állami támogatási programoknak köszönhetően. A bankok vezetői óvatosan bizakodóak amiatt, hogy a gazdaság egészséges pályán mozog annak ellenére, hogy a horizonton továbbra is ott van a Covid legújabb hulláma és az infláció aggodalmak.

Charles Scharf, a Wells Fargo vezérigazgatója úgy látja, hogy a vállalatok és a lakosság pénzügyi helyzete továbbra is erős, az adósságteher a hosszú távú átlag alatt van, az átlagos betétállomány pedig már meghaladta a járvány előtti szintet. A JPMorgan arról számolt be, hogy a betéti és hitelkártya-kiadások 26%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, a Citinél a növekmény 24% volt, míg a Bank of America-nál 21%.

A befektetési oldalra pillantva a Morgan Stanley is felülmúlta a várakozásokat, hiszen 3,58 milliárd dolláros nyereséget jelentett, amely 38%-kal magasabb az egy évvel korábbi negyedévhez képest, és amelynek legnagyobb részét a tanácsadási bevételek tették ki (1,27 mrd USD). A JPMorgan harmadik negyedévének csúcspontja szintén a Corporate & Investment Bank divízió volt, ahol a tanácsadói díjak majdnem megháromszorozódtak, és mindent összevetve, ez a részleg 6% -os nettó bevétel-növekedésről számolt be. A Bank of America részvényosztályából származó bevételek 33%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, amit az ügyfélfinanszírozási tevékenység növekedése és az erős kereskedelmi teljesítmény hajtott, míg a Citigroup részvénypiaci üzletági bevétele 40%-kal ugrott meg.

 

1019

A BofA, a Citi, a JPMorgan és a Morgan Stanley részvényeinek grafikonja, Forrás: Marketscreener

 

Forrás:
Marketscreener
Investing.com

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező