Hírek kereszttüzében

2022. november 9.

1109protipp

Röpködtek a hírek a Baker Hughes Company (BKR:NASDAQ) háza táján az elmúlt hetekben. A houston-i székhelyű és a GE tulajdonában álló vállalat az olaj- és gázipar számára szánt rendszerek és berendezések tervezésére, gyártására és forgalmazására specializálódott. A nettó árbevételének 62,7%-át kutak építéséhez, üzemeltetéséhez és fúrásához szükséges berendezések és szolgáltatások adják, amelyet a gázturbinák és kompresszorok (27,6%), illetve egyéb ipari szolgáltatások (9,7%) egészítenek ki. A közel 55.000 embert foglalkoztató vállalat nettó árbevételének 78,1%-át az export adja.

A 31 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező cég először a vártnál jobb harmadik negyedéves eredményről számolt be, hiszen 5,37 milliárd dolláros bevételt tudhatnak magukénak (várt: 5,09 milliárd dollár), illetve 0,26 dolláros korrigált részvényenkénti nyereséget a várt 0,16 dollárral szemben. Mindezek eredményeképpen 0,19 dollárra emelték a fizetendő negyedéves osztalékot.

November 3-i hír, hogy a Baker Hughes és az Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) stratégiai technológiai együttműködési megállapodást írt alá az ADIPEC 2022 során, hogy feltárják a kutatás és fejlesztés (K+F) körüli együttműködési lehetőségeket olyan technológiákkal kapcsolatban, amelyek segíthetik a fenntartható energiájú autózást az Egyesült Arab Emírségekben. Az országban több mint 1600 alkalmazottal és 10 telephellyel rendelkező Baker Hughes több mint 60 éve elkötelezett partnere az Egyesült Arab Emírségeknek, régóta támogatja a lokalizációs és fenntarthatósági kezdeményezéseket és programokat az országban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi a Nefteservisnie Tekhnologii orosz vállalat számára, hogy megvásárolja a Baker Hughes orosz eszközeit – derül ki az orosz kormány múlt csütörtökön közzétett dokumentumából. Az amerikai vállalat márciusban jelentette be, hogy felfüggeszti az új oroszországi befektetéseket, miután a nyugati országok példátlan szankciókat vezettek be a február 24-i moszkvai agressziót követően.

Pénteken látott napvilágot, hogy az energiaszolgáltató cég adatai szerint a héten hárommal, 613-ra nőtt az Egyesült Államokban működő olajfúró tornyok száma, miközben egy évvel korábban mindössze 450 olajfúrótorony működött, míg a beüzemelt gázfúrótornyok száma 155, amely 100 volt 2021 azonos időszakában.

E hét hétfőjén pedig GE Gas Power és a Shell Global Solutions fejlesztési megállapodást írt alá a Shell cseppfolyósított földgázellátási projektjeinek szén-dioxid-intenzitásának csökkentését célzó lehetséges utak feltérképezésére. Annak fényében, hogy a globális LNG-igény az előrejelzések szerint 2040-re csaknem megduplázódik, John Intile, a GE Gas Power alelnöke biztos abban, hogy mivel a velük együttműködő „Baker Hughes bizonyos nagy teljesítményű gázturbinák és szolgáltatások kizárólagos forgalmazója az országban, az olaj és gáz szegmensben felgyorsíthatják a gyakorlatias és hatásos megoldások bevezetését a nagy hidrogén-felhasználású gázturbinák flottáiban, ami a szén-dioxid-kibocsátás és a vízfelhasználás jelentős csökkenését eredményezi világszerte.”

A S&P Global Commodity Insights, az energiával és nyersanyagokkal kapcsolatos információk szolgáltatója által a Financial Times számára készített elemzése szerint az Egyesült Államokban működő, tőzsdén jegyzett olaj- és gázipari társaságok összesített nettó bevétele 200,24 milliárd dollárt tett ki 2022 második és harmadik negyedévében – szemlézi a Hirado.hu.

11.19.

                                                               A Baker Hughes Company heti chartja; Forrás: Marketscreener

 

Forrás: Marketscreener
Kép: Flickr

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

 

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező