Félvezetőt mindenbe!

2022. február 18. Hírek

chip

A Semiconductor Industry Association adatai szerint a szektor teljes globális bevétele 555,9 milliárd dollár volt. A leszállított chipek mennyisége meghaladta az 1 150 milliárd darabot. Önmagában Kína 192,5 milliárd dollárért vásárolt. A kereslet itt és más országokban is nőni fog a szövetség várakozásai szerint. Ne gondoljuk, hogy csak az autók és a számítógépek "zabálják" a mikrochipeket, már a legegyszerűbb tárgyainkat sem tudnánk használni nélkülük. Kávét főzni, közlekedést irányítani, hajat szárítani sem tudunk már, ha hiány van ebből a kritikusan fontos alkatrészből.

Félrevezető, hogy ezt a több száz különböző típusra épülő piacot egyben kezeljük. A különböző chipek ellátottsága az iparban erősen eltérő. A legsúlyosabb helyzetben az autóipar van, az elmaradt profit mértékét tavaly még csak találgatták, de 10 milliárd dolláros nagyságrendet érhet el. Eddig az autógyártók a prémium szegmensre koncentráltak, ezen nagyobb marzsot elérve részben kompenzálni tudták a bevételkiesést, az indirekt következmény a reálgazdaságra nézve azonban ijesztő. A használt autók ára sok országban 30-40%-kal ugrott meg, jelentős tételt megmozgatva az inflációs kosárban. A hibrid elektromos járművek akár 3500 chipet is tartalmazhatnak, így hosszabb távon a zöld átállást is hátráltatta az elektromos áramkörök piacának szűkössége.

Ismert, hogy korábban a teljes globális ipar nagy részben néhány ázsiai szereplőre támaszkodott, így a fejlett gazdaságok vezetői most tűzoltásszerűen hozzák a gyártást támogató intézkedéseket. Az Európai Unió például a tagállamokkal és nemzetközi partnerekkel közösen több mint 43 milliárd eurónyi köz- és magánberuházást fog mozgósítani. Ez még a jövő zenéje, így kérdés, hogy a kínálat mikor éri majd utol a keresletet. A járvány végével az ellátási láncok gyorsan helyreállnak, de a beruházásokhoz idő kell. Közben pedig az analóg, a járművekben, fogyasztási cikkekben és számítógépekben általánosan használt áramkörök kereslete csak tavaly 33,1 százalékkal nőtt.

Forrás: Semiconductor Industry Association
Kép: Flickr

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező