Ez csak a kezdet

2022. március 31. Hírek

mrns

A BioNTech héten közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentése ismét rávilágított arra, hogy egy új biotechnológiai felfedezés milyen perspektívát nyit és milyen profitot jelent az iparág számára. 

Ahogy a koronavírus-járvány hullámai csillapodtak, úgy került le a reflektorfény a Moderna és a BioNTech részvényeiről is a tőzsdén, töredékére estek a korábbi árfolyamok. Pedig tavaly még kérdéses volt, hogy az igényekkel megbírkóznak -e majd a gyártók. A BioNTech 2,6 milliárd adag Comirnaty vakcinát szállított le 165 országba 2021-ben és majdnem ugyanannyi megrendelést kapott már mostanra 2022-re. Ezzel 17 milliárd eurós árbevételi előrejelzést tudott adni, amely jelentősen meghaladta a korábbi, 13 milliárd eurós kilátást. 

A növekedési fázis meglepő, de csak most kezdődik a vállalatnál, a 2021-esnél 50%-kal több, 1,5 milliárd euró jut majd kutatás-fejlesztésre. A covid-vakcinában használt mRNS technológiát a BioNTech és a Moderna is egy egész sor más betegség megelőzésére és kezelésére kívánja használni. A BioNTech fejlesztései körül a Pfizerrel együttműködésben felvállalt influenza megelőző kezelés jár már előrehaladott állapotban, a második félévben érkezhet az új típusú vakcina. 

Szédítő, ha azokat a táblázatokat tanulmányozzuk, melyeket a BioNTech a klinikai kísérletek stádiumában tartó oltásairól tesz közzé. 2022 második félévében megkezdődhetnek az emberek bevonásával végzett kísérletek a tuberkulózis, az övsömör és a malária ellen. Nem csak fertőzéses betegségekben, de az onkológiai kórképekben is forradalmi az előrehaladás: a melanóma, a vastagbélrák és a méhnyak és -szájrák elleni mRNS vakcina is kettes fázisba lép. 

Felkészül számos az emberiséget megkeserítő kór ellen is a vállalat: az általuk alkalmazott technológiákkal remények szerint bizonyos rákos áttétek is kezelhetők lennének, a gyilkos hasnyálmirigyrák és a petefészekrák is a listán szerepel. A Moderna ehhez még hozzáteszi, hogy legyőzhető lehet többek között a HIV, a ZIKA , a CMS és az EBS. Ezekhez a -természetesen nem biztos- kilátásokhoz képest jelenleg szimbolikus árazásakon forognak az mRNS vakcinarészvények.  


Forrás:
https://biontech.de/ science/pipeline
https://www.modernatx.com/ pipeline

Kép: Flickr

 

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező