Borús kilátások előtt az autóipar

2022. június 21.

700x400 auto

A Moody's korábban 3,3%-os növekedést prognosztizált az autóeladásokban világszerte. Sokakat megdöbbenthet, hogy mostanra már nem látják esélyét a növekedésnek. A pesszimista forgatókönyv elsősorban a folyamatos ellátási zavarokkal magyarázható, melyek szinte ellehetetlenítik a járműgyártást. Elsősorban a kínai koronavírus-kiváltotta lezárások hatásai állnak a háttérben, valamint a globális félvezetőipari hiány sem oldódott meg. Az elmúlt két évben a Moody's szerint a kereskedői készletek a minimumra estek és a termelés most már világszerte folyamatos zavarokkal küzd. 

Az autógyártók jelenleg áremelésekkel és a nagyobb marzzsal értékesíthető modellek előtérbe helyezésével válaszolnak a kialakult helyzetre. A kereslet továbbra is erős, így a gyártók még mindig át tudják hárítani a növekvő árupiaci költségeket a fogyasztókra, bár az emelkedő kamatkörnyezet és az infláció azzal fenyeget, hogy az áremelkedés lassan csökkenti majd a keresletet. 

Nem állnak jól  az alkatrészgyártók, különösen Európában. Itt az alapanyagárak emelkedése folyamatos, miközben a beszállítói megrendelések nagy ingadozást mutatnak, attól függően, hogy épp mire van szükség és mi elérhető. 2023-ra már javulhatnak ezek a trendek a Moody's véleménye szerint. 

Európában az első négy hónapjában 14%-kal estek vissza az értékesítések, mivel hiányoznak az eredetileg Ukrajnában gyártott alkatrészek és a félvezetők. Az Egyesült Államokban 2%-kal nőhetnek az év végére az eladások, de ehhez egy fogyasztói bizalomtól támogatott erős második félévre lenne/lesz szükség. 

A Ford európai vezérigazgatója a CNBC-nek korábban nyilatkozva elmondta, hogy szerinte a globális chiphiánynak nem lesz vége sem idén, sem 2023-ban. Nehéz pontosan megjósolni, hogy mikorra állnak helyre teljesen a beszállítói láncok. Herrmann hangsúlyozta azt is, hogy a félvezetők hiányát tovább fokozza az elektromos autózásra történő átállás, ahol sokkal több, sokszor tízszeres mennyiségű chipre van szükség, szemben a hagyományos autókkal.

Forrás: Prestige, Moody's
Kép: Pxfuel

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező