Betörhet a marihuána Európába?

2021. december 21. Hírek

cannabis

Van ahol már dekriminalizálták a növény birtoklását vagy használják az orvoslásban, de nagyobb áttörés még nem történt a tiltott szerektől való elkülönítésben. Európában a ‘fű’ fogyasztását a hollandokkal azonosítják. Érdekesség, hogy amíg a coffeshopokban kapható növényi szerek megtűrt kategóriába tartoznak, formálisan nem legálisak, így beszerzésük elfogadottan törvénytelen forrásból származik.

A három pártból álló német koalíciós kormány megegyezésre jutott a kannabisz szabályozott körülmények közötti forgalmazásáról és négy éves ciklusuk alatt szeretnék feltérképezni az új szabályozás társadalmi hatásait. A döntés következményeként a feketepiac visszaszorulását, a termékek minőségének javulását, valamint a friss adóbevételekből a prevenciós és függőség-kezelési programok támogatását várják.

A németek úttörő magatartása gazdasági és társadalmi előnyöket is magával hozhat a kontinensre. Az előrejelzések szerint a legalizálás több tízezer új munkahelyet teremthet és milliárd eurós nagyságrendű adóbevételt és költségcsökkentést generálhat az államnak évente. A 2021-ben 400 millió eurós európai piac akár meg is tízszereződhet az elkövetkezendő 5 évben.

A német minta inspiráló hatással lehet több európai ország számára is, folytatva az Amerikában is egyre népszerűbb trendet, ahol a lakosság már, több mint kétharmada támogatja a ‘fű’ törvényes használatát és csupán idő kérdése a szövetségi szintű legalizálás az USA-ban.

Forrás: https://www.reuters.com/ markets/commodities/germanys- next-government-aims-legalise- recreational-cannabis-2021-11- 24/
Kép: Flickr

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező