Az energiahatékonyság sarokköve

2021. április 7. Hírek

capstore

A megújuló energia és az energiahatékonyság reneszánszában ezúttal a kaliforniai székhelyű Capstone Turbine Corp. mutatkozik be, amely 100 alkalmazottjával és 110 millió dolláros piaci kapitalizációjával ugyan nem tartozik a szektor cetjei közé, de érdekességét és izgalmasságát talán éppen az adja, hogy feltörekvő vállalatként ígéretes jövő előtt áll.

Alapvetően olyan mikroturbinák fejlesztésében és gyártásában érdekeltek, amelyek tökéletesen illeszkednek az olaj- és gázipar igényeihez, és jelenleg az olajtermelés minden fázisában használják, beleértve az upstream, midstream és downstream műveleteket, mind szárazföldi, mind offshore alkalmazásokban. A Capstone mikroturbinák biztosítják az alacsony üzemeltetési költségeket, magas rendelkezésre állást és nagy megbízhatóságot az olajtermelők számára.

A Capstone kritikus áramellátási portfóliója a világ egyetlen olyan mikroturbinával működő szünetmentes áramforrás-megoldását (UPS) kínálja, amely biztosítja a kritikus létesítményekhez szükséges megbízhatóságot és teljesítményt.

Anaerob alkalmazásával képesek tisztán és hatékonyan futtatni a hulladéklerakókból, szennyvíztisztító és élelmiszer-feldolgozó létesítményekből származó metángázt, valamint a mezőgazdasági hulladékot, amelyet gyakran zöld hulladéknak is neveznek.

Az energiahatékonyság mind az elektromos, mind a hőenergia megfelelő felhasználását jelenti az energiatermelési folyamatban. A Capstone mikroturbinák könnyen integrálhatók a kipufogógázból előállított hőenergia megkötésére, ami jelentős gazdasági előnyt jelent a végfelhasználók számára. A Capstone mikroturbinák együttes hő- és villamosenergia-termeléssel (CHP) akár 80 százalékos, a kombinált hűtési, hő- és villamosenergia-termelésben (CCHP) pedig akár 90 százalékos hatékonyságot is elérhetnek.

A mikrorács-technológiájukkal az elosztott energiaforrások jellemzően tartalmaznak más kettős üzemmódú mikroturbinákat, dugattyús motorokat, napelemes fotovoltaikus elemeket, szélturbinákat, üzemanyagcellákat és akkumulátor-tárolókat is. A mikrorácsokat nagyobb villamos hálózatokhoz lehet csatlakoztatni, és széleskörű áramkimaradás esetén leválaszthatják a főhálózatot, hogy önállóan működjenek, és áramot szolgáltassanak a lakásoknak és vállalkozásoknak.

A Capstone mikroturbinák hibrid elektromos járművekben (HEV) és tengeri alkalmazásokban is használhatók: alkalmazzák hatótávolság-kiterjesztőként, fedélzeti akkumulátortöltőként a fokozott üzemanyag-takarékosság, a halkabb működés, a csökkentett károsanyag-kibocsátás és a nagyobb megbízhatóság érdekében. Így megszűnik a nappali akkumulátor-töltés, vagy az akkumulátorcsere szükségessége. Tengeri alkalmazásokban a mikroturbina dízellel és cseppfolyósított földgázzal (LNG) működhet, és fedélzeti segédenergia biztosítására szolgál például a luxusjachtok számára.

A Nasdaq-on elérhető Capstone Turbine (CPST) kapcsán az elemzők meglehetősen bizakodóak. A következő 1-3 évben 60,7%-os bevételi növekedési potenciált látnak, miközben az iparágban ugyanez a várakozás csupán 23%-os. Az előrejelzések szerint a következő 3 évben válik a CPST nyereségessé (azaz most nem az!), ami az átlagos piaci növekedést meghaladónak tekinthető, és bevételei (évi 22,8%) gyorsabban nőnek majd, mint az amerikai piac (évi 9,9%). A rövid lejáratú eszközök (66,0 millió USD) meghaladják a rövid lejáratú kötelezettségeket (23,2 millió USD), és meghaladják hosszú távú kötelezettségeit is (58,3 millió USD). Az intézményi befektetők körében is egyre népszerűbb a vállalat, amelyek között megtaláljuk a Vanguardot, a BlackRockot, vagy a Renaissance Technologiest. Az árfolyam tekintetében az elemzői konszenzusos célár 14,00 USD, amely az aktuális árfolyamhoz (8,72 USD) képest 60%-os hozampotenciállal kecsegtet.


1054
Forrás: Marketscreener



A fair értéke alapján pedig, amely 23,5 USD, még bizakodóbbak lehetünk:


1038
Forrás: Simply Wall Street


Természetesen fontos kiemelni, hogy az iparág sajátossága és a cég mérete miatt, valamint a vállalat szerkezete, érettségi foka és specifikuma okán a részvény volatilitása az átlagosnál magasabb, így megfelelő körültekintéssel, kockázattűrő-képességgel, futamidő-meghatározással és a befektetendő tőke nagyságának felelős megválasztásával éljünk, ha fantáziát látunk ebben a papírban!


Forrás: 
MarketScreener
Simply Wall Street
Capstone Turbine Corporation

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező