Algo-ritmus-érzék

2022. április 6. Hírek

04052

Oroszország Ukrajna elleni inváziója olyan módon sokkolta a világot és a világgazdaságot, ami hetekkel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt: az energiapiacokat, az ellátási láncokat, a kereskedelmet is a zűrzavar jellemzi. Mindeközben emelkednek a kamatok, magas az infláció, és új befektetői generáció tört be a tőkepiacokra az elmúlt két Covidos évben. Sok fiatal befektető számára ugyanakkor ez a fajta turbulencia (még) idegen. A globális pénzügyi válság több mint 14 évvel ezelőtt következett be, a 2020. márciusi rövid, bár meredek, Covid-hoz kapcsolódó drawdown kivételével kis túlzással egy egész generáció a részvények folyamatos, felfelé ívelő pályájának volt a tanúja. Lelkes, fiatal befektetők milliói 2020-ban és 2021-ben először csatlakoztak valamelyik kereskedési platformhoz, vonzották őket az elegáns, könnyen használható kereskedési alkalmazások, és elbűvölték őket a közösségi médiában felerősödött tömeg zaja. Ez 2021 elején tetőzött, amikor az online felületek, elsősorban a Reddit WallStreetBetse, a GameStop (GME) és az AMC Entertainment Holdings (AMC) forgalmát pörgették fel, és így a nagy hír ez az ún. mémkereskedelem lett.

Az ismert okok miatt idén különösen bizonytalan pillanatban jelent meg a Barron’s szokásos éves felmérése az online brókercégekről. Nem meglepő módon sorozatban ötödik alkalommal végzett az első helyen a talán legismertebb Interactive Brokers Group (IBKR), amely éppen most tette közzé a teljesítménymutatóit 2022 márciusára. Az ügyfélszámlák száma az előző havi szinthez képest 3%-kal, 2021 márciusához képest pedig 36%-kal nőtt, így elérte az 1,81 milliót. A nettó új fiókok száma 44.200 volt, ami 15%-kal több mint 2022 februárjában, az összes ügyféltőke pedig 355,9 milliárd dollár volt, ami havi 2%-os és éves 8%-os emelkedést jelent. A cég működéséről és aktuális állapotáról természetesen majd az április 19-i gyorsjelentéséből tudunk meg további részleteket, mindenesetre megjegyzendő, hogy az elmúlt hat hónapban az Interactive Brokers részvényei csak 0,5%-ot veszítettek értékükből, szemben az iparág 8,5%-os esésével.

0405 v2

                                                                              Forrás: Marketscreener
   
     
    
Forrás:
SimplyWallSt
Barron’s
Kép:  Compare Broker
     
A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

 

 

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező