Még nincs fordulat a félvezetők részvényeiben

2022. június 15.

VG v13

A félvezetőszektor masszív veszteséggel kezdte a 2022-es évet, a legtöbb, csipgyártókba fektető alap 30 százalék körüli mínuszban áll. A technológiai részvények számára az amerikai kamatemelési ciklus gyors megindulása-és ezzel párhuzamosan a 10 valamint a 30 éves amerikai állampapírpiaci hozamok emelkedése-, valamint a mennyiségi szigorítás havi nemsokára a 100 milliárd dollárhoz közelítő likviditáskivonása komoly érvágást jelent.

A kínai vezetés továbbra is teljes karanténnal válaszol az omikron hullámokra, amelyek így elhúzódó, de gyengülő zavarokat okoznak majd világszert. Sajnos épp mikorra nagyjából vége lenne ennek a hatásnak, az északi féltekén beköszönt a hideg, nedves évszak és ekkor ide érkezhet meg az újabb korona-hullám. Ebben a helyzetben sok félvezetőgyártónak nincs mit tenni, mint előremenekülni, még akkor is ha a keresletcsökkenés melletti beruházások, fejlesztések az OECD és az IMF előrejelezte recessziós hullám mellett tovább fogják csökkenteni az eredményességüket.
 
Ha az orosz-ukrán háború csendesedne -aminek most kevés az esélye - vagy az infláció visszaesésével az amerikai kamatemelési várakozások mérséklődnének, az gyors ralit eredményezne a tech papírokban. Sok esély azonban nincs arra, hogy ez a szcenarió most megvalósulna. Természetesen a szektor az elektromos autók terjedésével, az automatizáció növekedésével a hosszú távú abszolút nyertesek közé tartozik, de a momentum most nem a magas bétájú részvények mellett áll. 

A teljes cikket előfizetőként itt olvashatja:
https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2022/06/kesik-a-fordulat-a-felvezeto-szektorban

Világgazdaság
2022.06.15. szerda
54. évfolyam 113. (13 372.) szám
10. oldal Stratégia rovat

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező