Ügyfelek besorolása

Az új szabályrendszer kötelezően alkalmazandó ügyfélkategóriákat vezet be annak alapján, hogy az ügyfél milyen tapasztalatokkal, ismeretekkel rendelkezik, ennek következtében milyen szintű védelemben kell részesülnie, és milyen részletességű tájékoztatást szükséges kapnia.

Alkalmassági és megfelelési
követelmények

A törvény bevezeti az alkalmasság és megfelelőség vizsgálatát a nyújtott szolgáltatások és köthető ügyletek tekintetében. Ezen vizsgálat eredménye azt mutatja meg, hogy Ön mely termékek, szolgáltatások esetében rendelkezik megfelelő tapasztalattal, kockázatviselő képességgel, illetve, hogy az Ön által megkötendő ügylet Önnek megfelelő-e. A vizsgálat során – a törvényi előírás értelmében – szükséges, hogy a szolgáltató választ kapjon az Ön ismereteiről az adott befektetési területen, kockázatviselő képességéről, befektetési céljairól, valamint jövedelmi és vagyoni helyzetéről.

Annak érdekében, hogy az Ön alkalmasságát és a megfelelést meg lehessen állapítani, egy kérdőívet szükséges kitöltenie. A kérdőív a törvény szerint előírt kérdéseket tartalmazza. A teszt teljes körű, de aláírás nélküli kitöltése, vagy a teszt nem megfelelő kitöltése esetén a számlavezető szolgáltató nem tudja az Ön alkalmasságát és a megkötni kívánt ügylet megfelelését megállapítani.

MiFID

2007. december 1-jével hatályba lépett a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény. Ez az a jogszabály – az európai uniós előírások alapján – meghatározza azokat a szabályokat, amelyek szerint a befektetési szolgáltatásokat nyújtó társaságok, így az Erste Befektetési Zrt. és a PFN-Prestige Financial Zrt. is végezhetik tevékenységeiket, beleértve az ügyfeleik által kötött szerződésekre és ügyletekre vonatkozó előírásokat is.

Az új szabályrendszer egységes európai előírásokon, a pénzügyi eszközök piacairól szóló 2004/39/EK Irányelv (MiFID) és végrehajtási szabályain nyugszik, így az Európai Unió valamennyi tagállamaira nézve kötelező. Fő célja a befektetők védelme, a versenyhelyzet erősítése a tőkepiaci szereplők számára, és az érintett piacok átláthatóbbá tétele. (MiFID teszt)

Miért jó a MiFID?

A MiFID következetes végrehajtásával Ön olyan ügyleteket köthet, melyek korábbi tapasztalataiból, illetve kockázatviselő képességéből adódóan Önnek megfelelőek. A globális válság egyértelműen rámutatott arra, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi tőkepiacokon számos olyan befektetés volt, amelyek tényleges konstrukciójával és kockázataival sem az ügyfelek, sem a szolgáltatók egy része nem volt tisztában. A MiFID alkalmazása ezeket a kockázatokat kezeli.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező