Rejtekhelyek a piacon

2022. augusztus 31.

f1

Egyre többen érzik, hogy az emelkedő kamatok és a pénzbőség vége nukleáris telet hozhat a tőkepiacokon. A korábbi „megveszem, pár hónap, és úgyis felmegy” részvényvásárlási stratégia már régen a múlté.  
Nem egyszerű, de a feladat most az, hogy olyan minőségi részvényeket találjunk, amelyek ebben a nehéz környezetben is megállják a helyüket, figyelve a geopolitikai eseményekre, és az időzítésre. 

A tapasztaltabbak már tavaly megkezdték az osztalékfizető, minőségi (value) részvényekből összeállított portfóliók kiépítését, holott a piac sokáig lenézte ezt a kissé öreguras hozzáállást. A pénzügytan főárama már a 60-as évek végén megállapította, hogy a vállalati osztalékpolitika nem befolyásolja az értékelést, hiszen mindegy, hogy a többletpénz a vállalati értéket vagy a bankszámlánkat duzzasztja, a végén úgyis hozzánk kerül a haszon. Legalábbis egy ideális világban. De a gyakorlatban nagyon távol állunk egy olyan gazdasági rendtől, amelyben például nincsenek adók vagy tranzakciós költségek.

„Mindössze” annyi a dolgunk, hogy olyan minőségi részvényeket találjunk, amelyek ebben a nehéz környezetben nemcsak fizetik korábbi osztalékukat, de még növelni is tudják. Régebben volt egy könnyű módszer a szelekcióra: osztalékarisztokratáknak nevezzük azokat a társaságokat, amelyek huszonöt egymást követő évben nemcsak fizettek nyereségrészesedést, de évről évre egyre többet.
Az elmúlt huszonöt év győztesei közül azonban sokan a növekedésüket áldozzák fel, hogy ebben az illusztris társaságban maradhassanak. Ha átnézzük a listát, csökken a lelkesedésünk, leginkább energiacégek és a problémás közszolgáltatók maradtak rajta. Ezért most olyan szektorokat érdemes keresni, amelyek profitálnak az emelkedő kamatkörnyezetből (például a bankok és a biztosítók), de a szektorokon belül is gondosan kell szelektálni.


További részletek a Forbesban megjelent véleménycikkben. 

Forrás: Prestige, Forbes

Forbes
2022.08.31. Szeptember - Véleménycikk

Online verzió: 
https://magazin.forbes.hu/

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező