Hogyan hatnak az amerikai félidős választások a tőzsdére?

2022. november 16.

VG v20

Bár az időközi választások általában kevesebb figyelmet kapnak, mint egy elnökválasztás, a félidős voksolások mégis azért fontosak, mert megváltoztathatják az Egyesült Államok Szenátusának és a Képviselőház ellenőrzését, amely jelentős hatással lehet általában a politikára, a törvénykezésre és a külkapcsolatokra. De hogyan hatnak ezek a választások a tőzsdére, és hogyan érinti a befektetéseket?

A félidős választások előtti tőzsdei teljesítmény kapcsán megfigyelhető, hogy az S&P 500 index történelmileg alulteljesítő volt a félidős választásokat megelőző évben. Az S&P 500 átlagos éves hozama a félidős választások előtti 12 hónapban az október 31-i záróárakat figyelembe véve 0,3% volt, amely jelentősen alacsonyabb, mint a historikus 8,1%-os átlag.

A félidős választások utáni időszak viszont már egy egészen egészen más történet. Az S&P 500 történelmileg rendre felülteljesítő volt a félidős választások utáni 12 hónapban átlagosan 16,3%-os hozammal, de igaz ez a félidős választásokat követő három és hat hónapos időszakokra is. Jól látszik, hogy az 1962 óta elmúlt 15 alkalommal kétszer volt teljes fordulat a Szenátusban, illetve a Kongresszusban, négy alkalommal pedig csak az egyik házban változott meg az irányítás, ugyanakkor ezek nem jelentettek szignifikáns katalizátort az S&P 500 teljesítményében – sem pro, sem kontra.


További részletek a VG online felületén olvashatóak. 


Forrás: Prestige

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező