Figyelni kell az amerikai pénzügyi szektorra

2024. július 3.

Kiss Monika a Prestige Financial Zrt v4. vezet strategiai tanacsadoja

Kiss Mónika vezető stratégiai tanácsadó kollégánk véleménye megjelent a Világgazdaság felületén.

Bár az elmúlt 12 hónapban az SPDR Financial ETF-je (tőzsdén kereskedett alapja) mintegy 23 százalékos teljesítményt mutatott fel, ez a hozam eltörpülni látszik sok technológia részvény szárnyalásához képest. Pedig ez a teljesítmény az alacsonyabb bétájú, kevésbé kockázatos piaci részben kiemelkedő eredménynek számít.
 
Ám a piacon most eluralkodni látszik a „greed”, azaz a vásárlók nagyon gyorsan, sokat szeretnének keresni. Érdemes azonban most a higgadtabb befektetőknek most a szektorra madártávlatból egy rövid pillantást vetni.

Először is azt kell leszögezni, hogy az amerikai pénzügyi szektorról általánosságban olyan összefoglalót írni, mintha Európa valamennyi országának gazdaságát kellene távirati stílusban értékelni. Nem meglepő, ha heterogénen reagálnak a különböző bankok, biztosítók, kártyatársaságok, pénzügyi közvetítők, fintech vállalatok a pénzügyi, befektetési környezet megváltozására, hiszen üzleti modelljeik alapvetően eltérnek. 

Ezért is túl általánosak az olyan kijelentések, hogy „a Trump győzelem segíti majd a pénzügyi részvényeket” vagy hogy a „kamatcsökkentés visszafogja a szektor nyereségességét”. A rendkívül szerteágazó tevékenységet végző szektortagok estében viszont célravezető lehet egy-egy olyan mozgatórugót kiemelni, amely hatással lehet rövid vagy középtávon az árfolyamokra. 

További részletekről a Világgazdaság oldalán megjelent cikkünkben olvashatnak.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező