Félvezető szuperciklusra felkészülni!

2024. május 3.

Kiss Monika a Prestige Financial Zrt v2. vezet strategiai tanacsadoja

Sok jel utal arra, hogy egy chipgyártó szuperciklus kezdetének lehetünk tanúi. A félvezető iparág hagyományosan ciklikus természetű. Ennek többek között az is az oka, hogy a technológiai változások gyorsan elavulnak és a chipek egy-egy új generációja hullámzó keresletet és árbevételt generál. A szektort az is jellemzi, hogy a profitmarzsok az innovatív időszakok értékesítési ciklusának elején magasabbak. A leggyorsabb újítók azonban csökkenteni kénytelenek az áraikat, amikor újabb szereplők lépnek be a piacra hasonló termékekkel. Természetesen nem csak az innováció határozza meg a „közönséges” iparági ciklusokat, hanem a makrogazdasági és geopolitikai folyamatok és számos más tényező is.

A szuperciklus ezzel szemben egy olyan keresletszerkezeti, innovációs változás, ami egy adott iparágban a fellendülés és a visszaesés hosszabb időszakán is túlnyúl, azaz nem egyszerű termékváltási ingadozásról van szó. A mesterséges intelligencia használatához azonban például számos háttértevékenység kapacitását is meg kell emelni. Így már most szűkösek az erőforrások például a HDD tárolás területén, de a kereslet lavinaként zúdul át a más, korábban gyengélkedő háttértevékenységek irányába is.

Emellett nem csak szerkezeti a bővülés. Egyre több iparág fog majd olyan chipeket használni, amelyekre korábban nem volt szükség a gyártási vagy szolgáltatási folyamatban. Nem kell bonyolult gondolatmenet ahhoz, hogy átlássuk, az energia és alapanyagárak sem maradnak majd ki a sorból, az AI átalakítja itt is a keresleti viszonyokat és természetesen a részvények árfolyamait. 

További részletekről a Világgazdaság oldalán megjelent cikkünkben olvashatnak.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező