Felvásárlási hír nélkül is érdekes lehet az ABN Amro

2022. július 28.

VG v15

Az amszterdami székhelyű, harmadik legnagyobb holland bank bevételének három negyede Hollandiából érkezik, teljes szolgáltatási palettát kínál magán, üzleti és privátbanki ügyfelei számára.

Június közepén megszellőztették hogy a többségi tulajdonos holland állam előzetes tárgyalásokat folytat a BNP Paribas-val, amely észak-európai jelenlétét kívánja megerősíteni. Már az érdeklődés hírére az ABN Amro részvényárfolyama 18,4 százalékot emelkedett, de aztán gyorsan jött a kijózanodás. Nem csak a versenypolitikai és EKB szabályozói aggályok jelentenek akadályt. Az 56,3 százalékos tulajdonos Hollandia korábban már kötött egy jelenleg kedvezőtlenként értékelt megállapodást, amikor a KLM és az Air France egyesült. Így a híres holland bank eladása azonnal politikai témává vált. 

A Bloomberg szerint a tárgyalások nem értek el számottevő eredményt, de jöhetnek még meglepetések. Előfordulhat, hogy inkább tőzsdére vinnék a részvények egy részét úgy, hogy a többségi állami tulajdon megmaradjon, így vonva be friss tőkét a nehéz gazdasági helyzetben.

Ezzel együtt az ABN Amro kiváló minőségű franchise rendszert alakított ki az egyébként magas belépési korlátokkal rendelkező, koncentrálódott holland bankpiacon. Egy esetleg akvizíció nélkül is izgalmas a bankrészvény a jelenlegi árakon egy értékalapú befektető számára az emelkedő kamatkörnyezetben.

A pénzintézet könyv szerinti értékének felét sem éri el a jelenlegi árazás, miközben 2023 várt ROE rátája az európai környezetben kiemelkedőnek mondható 8 százalék felett lehet. A menedzsment 2024-re a költséges alacsonyan tartása mellett 8-10 százalékos ROE rátával tervez. A részvény most P/E alapon 10 százalékkal az öt éves átlag alatt, 9-es szorzóval forog. 

A teljes cikket itt olvashatja: 

https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2022/07/felvasarlasi-hir-nelkul-is-erdekes-lehet-az-abn-amro

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező