Érdemes figyelni a Richter partnerére

2022. augusztus 18.

VG v16

Az AbbVie kulcskészítménye, a Humira a világ legnagyobb bevételt generáló gyógyszere, értékesítései 2021-ben meghaladták a 20 milliárd dollárt. A Humira bioszimiláris versenytársai 2023-ban érkezhetnek az amerikai piacra, Európában azonban már 2018 óta jelen vannak. Ez a tény nyomás alatt tartotta az árfolyamot az elmúlt években, sokan kérdőjelezték meg, hogy képes lehet-e bármely cég egy ilyen potenciális bevételkiesést ellensúlyozni?
 
A kételyek ellenére most úgy látszik, hogy az AbbVie hármas alapon álló stratégiája kisegítheti a vállalatot és új lendületet adhat az értékesítéseknek. 

Például az itthon is jól ismert, capirazine hatóanyag (az Egyesült Államokban a Vraylar márkanév alatt forgalmazzák) esetében várhatóan még idén kiderül, hogy eredményre vezetnek-e a jelenleg is zajló klinikai vizsgálatok, amely alapján a készítmény alkalmazhatósága egy újabb indikációra (major depresszió: MDD) is kiterjeszthető lenne. Az AbbVie alelnöke úgy fogalmazott, hogy az MDD-ben szenvedő betegek körülbelül 50 százalékában csak a gyógyszer-kombináció hoz eredményt, ez pedig újabb piaci lehetőségek jelent az olyan atípusos antipszichotikumok számára, mint a Vraylar.

Az AbbVie a Roche és Regeneron gyógyszercégekkel együtt piacvezető lehet az időskori makula degeneráció elleni küzdelemben. A makuladegeneráció a szem ideghártyáját, a sárgafoltot károsíta. A betegség gyakorisága a társadalom öregedésével nő. A fejlett országokban ez okozza az ötven éven felüliek vakságának legnagyobb részét. Az Egyesült Államokban és hat vezető fejlett gazdaságban 10 év alatt a korábban 7,3 milliárd dollárra becsült piac 22,8 milliárd dollárosra bővülhet 2031-re. A piacot jelenleg a Regeneron készítménye vezeti, de az új génterápiára épülő gyógyítási módok gyorsan átalakíthatják a fenti cégek, így az AbbVie bevételi struktúráját is.

Teljes cikket itt olvashatja: www.vg.hu

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező