Az év egyik nagy meglepetése

2022. szeptember 9.

VG v17

Az Exxon Mobillal, Repsollal és Devonnal együtt sok elemző cég választja a szektor képviselőjeként az Occidentalt portfolió-ajánlóiba. Ennek nem csak gazdálkodási okai vannak.

Idén ugyanis kiderült, hogy az év során a Berkshire Hathaway folyamatosan növelte részesedését az olajvállalatban. Az amerikai hatóságok azt is engedélyezték, hogy az alap másodlagos piaci tranzakciók keretében megvásárolhatja  az Oxy törzsrészvényeinek legfeljebb 50 százalékát. A spekulációk szerint így Buffet  az olajipari nagyvállalat átvételére készül. Legutóbbi, augusztus eleji részvényvásárlása után teljes Oxy részesedésének értéke már 11,3 milliárd dollárra emelkedett.

A fenti (több mint) találgatás mellett is érdemes azonban az olajvállalatra figyelni. A szektor számára kiemelkedő hátteret jelentő környezetben az Occidental 3,2 milliárd dolláros nyereséget ért el a második negyedévben. A cég 1,1 milliárd dollárért vette saját részvényeit az elmúlt időszakban, a teljes 2022-re tervezett cél 3 milliárdnyi papír visszavásárlása. 

A Refinitiv elemzői konszenzusa most azzal számol, hogy a 2022-es FCF yield elérheti a 24 százalékot, a szabad pénzt valószínűleg a hitelállomány leépítésére fordítják majd. Más olajcégektől eltérően itt az osztalékhozam alacsony, egy százalék alatt. Középtávon talán ennek emelkedésére is nyílhat tér. 

További részletek a VG online felületén olvashatóak.
https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2022/09/vege-lehet-a-het-szuk-esztendonek-az-occidentalnal

Forrás: Prestige

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező