Aszály és háború támasztja az Archer Daniels árfolyamát

2022. május 24.

VG v11

A háború előtt Oroszország és Ukrajna együttesen a világ gabonaexportjának több mint negyedét adta. Az üzletág rugalmasságát mutatja, hogy az amerikai szakértők most még csak 3-5 százalékos terméskiesésre számítanak, mivel a többi szereplő gyorsan átveheti az üresedő helyeket és nem a nullára fut majd az orosz és ukrán export sem. De független elemzők szerint ha az év végéig nem csitul a feszültség - és az exporttilalmak és az adók is megmaradnak - , akkor az orosz és ukrán export akár 60 százalékkal is csökkenhet. Az ENSZ főtitkára is borúlátó, válságra figyelmeztet. A háború miatt megszűnt az ukrán kikötők ellátása, tavalyhoz képest májuban már 30 százalékkal többet kell fizetni az élelmiszerért.
 
Még nem lehet tudni, hogy ki mennyiért adja majd a gabonát, hiszen az Egyesült Államokat  és Ázsiát is sújtó aszály már korábban is rekord szinte emelte az árakat. Ezen kívül érdemes kiemelni Indiát, a Föld második legnagyobb gabonatermelőjét, ahol egy hete ideiglenes exporttilalmat vezettek be. Erre reakcióként az árutőzsdéken limittel drágult a búza árfolyama, március közepe óta nem látott magasságba futott fel az árfolyam.

Ebből a helyzetből az amerikai, egyébként globálisan termelő műtrágyagyártók és élelmiszertermelők mindenképpen profitálnak. A legtöbb ilyen termelő etanolt is állít elő, attól függően, hogy a termés élelmiszerként vagy energiahordozóként értékesíthető -e kedvezőbb árfolyamon. Így az energiár-robbanásból is többletbevétel érkezhet

A teljes cikket itt olvashatja:
https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2022/05/aszaly-es-haboru-tamasztja-az-archer-daniels-arfolyamat

Világgazdaság
2022.05.24. kedd
54. évfolyam 98. (13 357) szám
10. oldal Stratégia rovat

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező