A gépek szerepe a befektetésben

2021. december 3.

VG v4

A kereskedési robotok egy része nem öntanuló gép vagy mesterséges intelligencia, hanem egyszerű döntéstámogató és a kereskedést megkönnyítő rendszer. Ezek óriási adathalmazból segítenek szűréseket elvégezni, ismétlődő feladatokat pillanatok alatt hajtanak végre. Erre jó példa, ha egy ilyen rendszer „lefuttat egy backtesztet”, azaz ellenőrzi az anomália meglétét mondjuk 10 évre visszamenőleg. De figyelheti a Twitter-bejegyzésekben gyakran előforduló szavakat vagy az éppen 52 hetes csúcson levő részvényeket.  A háttérben gyakran csak pár soros programkódról van szó, mégis az ilyen alkalmazások jelentős szolgálatot tesznek. 

Egy dolog biztosnak látszik: a döntéshozatali lánc elején vagy végén mindig ott lesz az ember a saját gyengeségeivel, tökéletlenségével. Ezért nem valószínű, hogy valaha is elérjük a tökéletes algoritmust, amely helyettünk végzi a befektetői tevékenységet. Hiszen - ha másban nem is – de abban végül mindig dönteniük kell, hogy kiadjuk-e a kezünkből a döntést és ez a teljes tőkeallokációnkban mekkora hányadot érint.

A teljes cikket előfizetőként itt olvashatja:
https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2021/12/szinre-lepnek-a-kereskedesi-robotok?fbclid=IwAR31JPnL6omrOwKRJcbsH804cpteEt7GluXoChWr1o7jOrWJWx95GA0-rZs

Világgazdaság
2021.12.03. péntek
53. évfolyam 234. (13240.) szám
13. oldal Befektetés melléklet

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező