A devizadiverzifikációra is figyelni kell

2023. október 18.

VG v38

Érdemes felfigyelni a svájci frank mozgására, amely az euróval szemben a 2018-as 1,20-as szintekről már mélyen paritás alá, 0,95 környékére erősödött az euróval szemben. Az erősödés begyorsult azóta, hogy a nagy jegybankok a mennyiségi lazításról a mennyiségi szigorításra váltottak és a globális pénzügyi kondíciók szigorodni kezdtek. A svájci jegybank (SNB) 2022 júniusában 2007 óta először emelt kamatot, méghozzá az elemzőket meglepő módon. Az 50 bázispontos emeléssel az irányadó kamat -0,75 százalékról -0,25 százalékra nőtt, majd nem múló szigorral az irányt mutató testület 1,75 százalékra emelte a kockázatmentes befektetésre vonatkozó rátát az infláció elleni küzdelem jegyében. Ez az ötödik egymást követő kamatemelést jelentette, a makacsnak mondott, mindössze két százalék feletti árnövekedési ütem számunkra pedig alacsonynak tűnhet, de az exportorientált reálgazdaságnak komoly problémát jelent. Bár a jegybank szerint az infláció még a jövőben is magas maradhat, további kamatemelésekre most nem számít az elemzői konszenzus. 
A jegybanknak jól jött a kockázatkerülők érdeklődése a svájci deviza iránt, mivel az erősödő frank csökkentette a hazai árnyomást és azt kordában lehetett  tartani. A befektetők pedig elégedetten vehették tudomásul, hogy ha portfoliójukban frankban kibocsájtott osztalékpapírokat vásárolnak, azok kétszeresen is kiegyensúlyozzák annak teljesítményét. Hiszen egyrészt a részvények alacsony bétájukkal a piaci sokkokban támaszt jelentenek. Másrészt ilyen esetekben a svájci frank erősödése forintban sokat ad a portfolió értékéhez. 
A múltban a svájci jegybank nyíltan deklarálta, hogy számára a reálárfolyam stabilan tartása a cél, de ezt nem egyszerű finomhangolni. 2022  negyedik negyedévében az SNB 27 milliárdnyi devizatartalékot, 2023 első negyedévében pedig további 32 milliárdnyit adott el, hogy célját teljesítse. Az elmúlt egy évben a reálárfolyam három százalékkal erősödött. A jelenlegi várakozások szerint Svájc kereskedelmi partnereinek inflációja csökkenhet, így elméletben a reálárfolyam további erősödése korlátozott, de gyorsan fordulhat a kocka.


A részletekről a Világgazdaság oldalán megjelent cikkünkben olvashatnak.

 

https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2023/10/kulcsfontossagu-lehet-a-devizadiverzifikacio?fbclid=IwAR3E_bqyph0bX6BnUp83MctrQ-Lqbc5JzTvcunIuG1c6UekroqU7-xVSB4k

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező