Végre eljön az endémia?

2022. január 6. Hírek

image 11

Az endémia egy adott betegség megszokott előfordulása egy adott népességben. A Moderna már a 2021 novemberi befektetői prezentációjában azt vetítette előre, hogy több, egyre kisebb halálozási rátájú járványhullám után a koronavírus gyorsan endémiává szelídül, melynek szezonalitását felismerni véljük. 

A kezdeti részvénypiaci hatás megfejtéséhez nincs szükség kristálygömbre: az ún. nyitási részvények, a légitársaságok, online utazási ügynökségek, szállodaláncok részvényei kilőnek és az egész tőzsdén optimista hangulat uralkodik a várható gazdasági visszapattanásra számítva. Nagyobb igény támad az alapanyagokra és az energiahordozókra. Az egyetlen nyitott makrogazdasági kérdés az infláció, mely a kezdeti szakaszban jó eséllyel még tovább emelkedik.

Bizonytalanabb a középtávú prognózis, amely a jegybankok kommunikációja szerint a szétszakadt ellátási láncok újjáéledése és a kínálat megerősödése miatt az infláció csökkenésével jár majd. A legtöbb elemzőház ennek ellentmondva tartós árnövekedési ütemre rendezkedik be világszerte, így a kamatemelési ciklusok tartósságára alapozva a pénzügyi szektort súlyozza felül és az infláció elleni védekezést helyezi előtérbe.  

A vírus terjedésének csökkenése azonban kérdéses, főképp az egyenetlen vakcinaeloszlás, oltási hajlandóság és az eltérő kormányzati politikák miatt. Jó eséllyel a fejlett gazdaságok további előnyhöz jutnak ebben a szakaszban, ahol nem kell lezárásokkal számolni, így a globális kamatkörnyezet is a korábbinál széttartóbbá válhat.  Most úgy látszik, hogy a nagyobb jegybankok közül az Európai Központi Bank, a svájci, a japán és a kínai jegybank várhatóan nem fog kamatot emelni idén, míg a többiek esetében szükségesnek látszik a lépés. A divergencia a részvénypiac mellett a devizák viselkedését is befolyásolhatja 12-18 hónapon belül.

Hosszabb távon az oltottság és az endémiás szakasz megváltoztatja az emberi viselkedést. Attól függően, hogy milyen gyorsan sikerül a variánsok ellen is olyan oltásokat kidolgozni, melyek nem csak az egyént védik, de a fertőzőképességet is megakadályozzák alakulhatnak át mindennapjaink. Az endémiás szakaszban újra elindul a vakcinaverseny, de most a tartósságon lesz a fókusz. 

Bizonyos szokásaink pedig véglegesen átalakulhatnak: a távmunka előretörése, az élelmiszer és ételrendelés, az otthoni szórakozási és sportolási lehetőségek kibővülése már most tényként kezelendő. Azok a vállalatok lesznek a részvénypiacokon is vonzók, melyek ezekre az új igényekre rugalmasan tudnak reagálni. 

Forrás: a Moderna 2021 novemberi befektetői prezentációja
Kép: Moderna

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező