„VAN EGY ROSSZ ÉS EGY JÓ HÍREM”

2023. október 4.

1004protipp

„Melyikkel kezdjem?” – tehette volna fel az egyszeri kérdést Sanjay Mehrotra, a Micron Technology elnök-vezérigazgatója, amire hamar meg is jött a válasz. Múlt héten ugyanis vegyes gyorsjelentéssel rukkolt elő az idaho-i székhelyű chipgyártó, amely 74,44 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik.

A 4 milliárd dolláros árbevétel ugyan jó illeszkedik az ezt megelőző negyedévek számaihoz, de a csökkenő memóriaárak, a növekvő gyártási költségek és a megcsappanó rendelések miatt közel 40%-kal alacsonyabbak a bevételeik, mint az előző év hasonló időszakában. Emiatt a bruttó marzs továbbra is negatív tartományban tartózkodik, ahogy az előző negyedévekben is, igaz -1,07 dolláros részvényenkénti profit a várakozásnál (-1,18 dollár) valamivel jobb lett. Nem csak negyedévet, de üzleti évet is zárt a Micron, amelyről elmondható, hogy az árbevételük a felére esett vissza 2022-höz képest, a részvényenkénti 7,8 dolláros nyereségből pedig 5,3 dolláros veszteség lett. A vállalat bevételeinek 10%-a Kínából származik, azaz a geopolitikai és a szabályozói kockázatok állandóak, és a részvény árfolyamára nyomást helyez az is, hogy a következő negyedévre vonatkozó várakozásaikat a vállalat lerontotta.

Az elemzők ugyanakkor dicsérik a Micron Technology előrehaladását az egy éven át tartó fordulat kapcsán a kétségtelenül kemény memóriachip-piacon, de a mesterséges intelligencia-eladások fellendülése mellett is még egy évbe telhet, amíg a cég nullszaldós lesz. Vivek Arya, a BofA elemzője szerint ugyan „van izgalom az adatközpontok és a mesterséges intelligencia körül, de kevés ahhoz, hogy ez a Micron számára közeljövőben számítson, és nem elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a Micron késői indulását a nagy sávszélességű memóriák (HBM) piacán.” A Wolfe Research elemzője, Chris Caso felülteljesítő értékeléssel és 80 dolláros célárral azt mondta, hogy bár a Micron eredményei és előrejelzései bizonyos javulást mutattak, de „több előrelépésre van szükség a jövedelmezőség növeléséhez, és úgy érezzük, hogy a nyereségesség elengedhetetlen ahhoz, hogy a részvény kitörjön a jelenlegi kereskedési sávból.” A Citi Research elemzője, Christopher Danely, aki vételi besorolást és 85 dolláros árfolyamcélt tűzött ki a részvényre, azt mondta, hogy a memóriachip-ciklus jelenleg sokkal fontosabb, mint a Micron árrés-helyreállásának üteme.

Nem is érkezhetett volna jobbkor a hír, miszerint a japán kormány 1,28 milliárd dolláros támogatást nyújt a Micron Technology számára a hirosimai gyár chipprojektjéhez. Yasutoshi Nishimura, gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter kedden közölte, hogy a kormány 192 milliárd jen (1,28 milliárd dollár) összegű pénzügyi támogatást hagyott jóvá a Micron-memóriachipek fejlesztésére és gyártására. A legújabb technológiával előállított chipeket generatív mesterséges intelligenciára, adatközpontokra és önvezetésre használják majd, mondta Nishimura, hozzátéve, hogy fontos volt a beruházást még az iparági visszaesés idején megvalósítani, mivel az ilyen alkalmazások iránti kereslet várhatóan növekedni fog. A Micron még májusban jelentette be, hogy a japán kormány támogatásával mintegy 3,6 milliárd dollárt fektet be a fejlett memóriachipek gyártásába Japánban, és azt tervezik, hogy megvásárolják, és telepítik a legfejlettebb chipgyártó gépek  (EUV litográfiai berendezések) egy részét a hirosimai gyárban.

1004protipp1

A Micron Technology elmúlt két éves teljesítménye; Forrás: Investing.com

 

A FactSet adatai szerint a Micronnal foglalkozó 38 elemző közül 29-nek van vételi, hétnek tartási, kettőnek pedig eladási minősítése, a konszenzusos célár pedig 81,48 dollár.

 

Forrás:
Morningstar
Marketwatch
Kép forrása: ETTelecom.com
A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező