Ugró szarvas?

2022. május 30.

szarvas 700x300

Május 26-án a Deere & Co. menedzsmentje a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó trendek és gazdasági kondíciók vonatkozásában elmondta, hogy a nagy mezőgazdasági gépek ipari értékesítése az Egyesült Államokban és Kanadában várhatóan mintegy 20 százalékkal fog növekedni, Európában körülbelül 5 százalékkal, Dél-Amerikában pedig körülbelül 10 százalékkal fog növekedni, az előrejelzések szerint az ázsiai értékesítés viszont mérsékelten csökken. A Társaság pénzügyi szolgáltatási tevékenységének nettó eredménye várhatóan valamivel alacsonyabb lesz, mint a 2021-es pénzügyi évben, a magasabb hitelezési veszteségekre képzett céltartalék, valamint a magasabb értékesítési, adminisztratív és általános költségek miatt.

Aggodalomra ad okot a globális és regionális politikai feltételek, a gazdasági és kereskedelmi politikák, az inflációs nyomás, a folyamatban lévő világjárvány, a tőkepiaci zavarok, az új és használt berendezések keresletének és árának változásai, a devizaárfolyamok jelentős ingadozása, számos nyersanyag árának változása és az ellátási láncok zavarai szintén hatással lehetnek a Társaság eredményére.

A Társaság második negyedéves eredményei ugyanakkor erős keresletet tükröznek, miközben az ellátási lánc tartós nyomása továbbra is befolyásolja a termelési szintet és a szállítási ütemtervet. A mezőgazdasági berendezések iránti kereslet a pozitív fundamentumokból származik a rendelkezésre állási aggodalmak és az ügyfelek inputköltségeit befolyásoló inflációs nyomás ellenére. A Társaság intelligens ipari működési modellje és a közelmúltban bejelentett pénzügyi és fenntarthatósági céljai (Leap Ambitions) arra irányulnak, hogy a vállalat integrált technológiáinak felhasználásával segítse az ügyfeleket a magasabb költségek és az egyre szűkösebb inputok kezelésében, valamint a mezőgazdasági hozamok javításában.

Az orosz-ukrán események természetesen hatással voltak a vállalatra, a Társaság legfőbb prioritása az érintettekkel való szoros kommunikáció fenntartása, lehetőség szerint biztosítva a szükséges erőforrásokat. A Társaság felfüggesztette a gépek és szervizalkatrészek szállítását Oroszországba. Ezek az események hatással vannak az üzletmenet folytonosságára, a likviditásra és a Társaság orosz/ukrán operáció tevékenységének eszközértékére is.

Huszonöt elemző konszenzusa alapján az átlagos célára 414,43 USD, tizennégyen vételre, tizenegyen pedig tartása javasolják.

dia0530

                                                                  A Deere & Co. három éves napi grafikonja; Forrás: Marketscreener
Forrás:
Marketwatch
Simply Wall St.
Kép: Brang Logos

 

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

 

 

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező