Ugrál az amerikai piac

2022. szeptember 29.

bb

A tőkepiaci volatilitás, azaz az árfolyamok rövid távú ingadozása mindig is jellemezte a részvény és még inkább az áru és devizapiacokat. A kereslet-kínálat pillanatnyi egyensúlyát nem csak a makrogazdasági és vállalati fundamentális tényezők határozzák meg, hanem a piacon jelenlévő spekulatív kereslet és forgalom is. 

Az elmúlt évtizedekben két tényező is emelte a korábban is magas volatilitást. Az egyik a magas frekvenciájú és az algoritmikus kereskedés hegemóniája. A másik, hogy "a farok kezdte el csóválni a kutyát": azaz az opciós piac túlnőtte az alapul szolgáló piacot. Amíg az opciók kezdetben inkább veszteségcsökkentésre szolgáltak, mostanra egész iparág szolgálja ki a magán és intézményi befektetőket, akik rövidebb és hosszabb távra spekulálnak, állítanak össze arbitrázs és más ügyleteket. Az átlagos futamidő pedig az elmúlt években drámaian csökkent ezen a piacon.

Megdöbbentő adat, hogy mára az amerikai részvényopciók majdnem 50 százalékát nem hosszabb időtávra, mint 24 órára kötik. Igen, ez a valódi spekuláció terepe és azoknak, akik biztosítják az üzleteket (market makerek), folyamatosan fedezniük kell magukat. A market maker-ek által alkalmazott Delta és Gamma fedezeti ügyletek piaci hatásait ebben a terjedelemben nehéz lenne megmagyarázni. Azonban bizonyított tény, hogy ezek az ügyletek mindkét irányba sokszorosára növelik a volatilitást.

Ezeket átgondolva már nem csodálkozunk a bakugrásokon, és 700-800 pontos árfolyammozgásokon az indexekben. 

A valódi trendek közben természetesen nem hagyják magukat: az év eleje óta megindult medvepiaci trend változatlan. 

Forrás: Prestige
Kép forrása: Flickr

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező