TOP 10 osztalékarisztokrata

2021. december 7. Hírek

dividend

Az infláció elleni küzdelem egyik eszköze lehet olyan részvények vásárlása, amelyek osztalékot fizetnek, hiszen azok defenzivitása okán jellemzően kevésbé volatilisek lehetnek, mint osztalékot nem fizető társaik. Az osztalék azonban nem minden, könnyen elkövethetjük azt a hibát, hogy csak ezt szem előtt tartva a legmagasabb osztalékhozamú részvényeket vásároljuk meg – ez mindenképpen kerülendő. Tanulmányoznunk kell ugyanakkor az adott vállalat méretét, mérlegét, adósságát, eszközeit és kötelezettségeit. A vállalat mellett figyelembe kell vennünk az iparágat is, veszélyeztetik-e a vállalat üzleti tevékenységét a versenytársak, a gyenge kereslet, vagy más zavarok, adott esetben milyen a jogi, vagy politikai környezet.

Ha mindezeket elvégeztük, és az amerikai piacon szemezgetünk a minimum 200 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező vállalatok között, az alábbi cégek akadnak fenn a rostán:

1. Exxon Mobil Corporation (262 MRD USD): részvényenként 88 cent negyedéves osztalékot fizetnek, ami egy centtel, cirka 1%-kal nőtt. Ez volt az első negyedéves osztalékemelés az energiaóriás számára 2019 áprilisa óta, amikor az részvényenként 82-ről 87 centre emelkedett, miközben a társaság 39 egymást követő évben növelte éves osztalékfizetését, amelynek hozama jelenleg 5,65%.

2. Verizon Communications Inc. (206 MRD USD): A távközlési óriás, a Verizon az évek során komoly bevételre tett szert. A vállalat 2021-ben a 14. egymást követő éves osztalékemelését is teljesítette, ugyanakkor képesnek kell lennie arra, hogy továbbra is növelje osztalékát azáltal, hogy mobilhálózatának 5G-re való átállásába fektet be, amivel gyorsabb adatátviteli sebességet biztosít ügyfeleinek. Osztalékhozama: 4,91%

3. Abbvie Inc. (211 MRD USD): Ez az egyik legjobban fizető részvény az egészségügyi ágazatban. Az AbbVie egyedülálló abban, hogy bevételeit és nyereségét elsősorban a Humirából szerzi, amely gyógyszer valóban az elmúlt évek legkelendőbb gyógyszerészeti terméke. A Bears rámutat a vállalat lefelé mutató kockázatára is, hiszen a Humira szabadalma néhány éven belül elévül, a cég azonban diverzifikálta magát azáltal, hogy megszerezte más gyógyszerek, például a Botox jogait. A részvények osztalékhozama jelenleg 4,65%

4. Chevron Corporation (225 MRD USD): a világ egyik legnagyobb integrált energiavállalata, amely a 19. helyen áll a Fortune 500-as listáján. A Chevron az olaj- és földgázipar minden területén részt vesz a feltárástól és a termeléstől a finomításig, a marketingen át az elosztásig. Jelentős alternatív energetikai tevékenységekkel is rendelkezik, és a világ legnagyobb geotermikus energiatermelője. Osztalékhozama: 4,61%

5. The Coca-Cola Company (235 MRD USD): A Coca-Cola a világ egyik legrégebbi üdítőitalmárkája, a cég éppen most ünnepelte fennállásának 135. évfordulóját. A Forbes szerint a Coca-Cola a hatodik legerősebb márka a világon, és italbirodalma messze túlmutat a zászlóshajóján. Az elmúlt években James Quincey vezérigazgató vezetése alatt a cég komoly felvásárlásokat hajtott végre, és mindenféle népszerű italgyártót felvásárolt, beleértve kávét, teát, energiaitalokat és sportitalokat is. Osztalékhozama: 3,06%

6. Pfizer Inc. (282 MRD USD): A Pfizer több mint 330 egymást követő negyedévben fizetett osztalékot. A gyógyszeripari óriáscég azt tervezte, hogy csökkenti a kifizetéseket, miután 2020 novemberében upjohn-i egységét a Mylannal egyesítették, és egy új entitást hoznak létre Viatris néven (NASDAQ:VTRS). Mégis úgy döntöttek, hogy megtartják a 3,03%-os osztalékhozamot az erős pénzügyi teljesítmény miatt, amely részben a COVID-19 vakcina erős eladásainak köszönhető. A harmadik emlékeztető oltással, és az azt követő éves emlékeztető oltások lehetőségével együtt a Pfizernek továbbra is rengeteg pénzt kell termelnie a jövőbeni osztalékok finanszírozására

7. Intel Corporation (208 MRD USD): A multinacionális technológiai óriás, az Intel gyártja a legtöbb személyi számítógépben megtalálható processzort, de ne gondoljuk, hogy ez egy olyan cég, amely nem való a 21. századi piacra, hiszen felhőalapú adatinfrastruktúra-termékekre és chipekre is specializálódott. A cég minden bizonnyal átalakulóban van, miután bejelentették, hogy átstrukturálják működésüket, és két új üzletágat hoznak létre, amelyek külön a szoftverekre és a nagy teljesítményű hardverekre összpontosítanak. Arról is szólnak pletykák, hogy az Intel visszavonul a chipgyártás összetett és alacsonyabb haszonkulcsú üzletágától, ehelyett a gyártás kiszervezését célzó tervezésekre összpontosít. Az Intel a technológiai szektor ikonja a történelem legnépszerűbb chipjeivel, és a processzorok következő generációjának fejlesztési lehetőségével. Osztalékhozama: 2,73%.

8. Johnson & Johnson (423 MRD USD): tipikus blue chip részvény. A cég minden évben igyekszik egy kicsit növelni bevételeit, és ennek a folyamatos növekedési pályának, valamint a Covid-vakcinának köszönhetően minden évben nagyobb osztalékot fizet részvényeseinek. Valójában a növekedési sorozata immár zsinórban 58 éve tart, így egyike azon kevés amerikai osztalékarisztokratának, amely legalább 50 egymást követő évben növelte kifizetését. Osztalékhozama: 2,6%.

9. Cisco Systems, Inc. (240 MRD USD): Az egyik legjobban hozó technológiai részvény, aminek részben az az oka, hogy a Cisco jelenleg egy technológiai közszolgáltató cég. A Ciscónak nem kell több tízmilliárd dollárt költenie a metaverzum fejlesztésére, az önvezető autókra, vagy bármi más hatalmas erőfeszítésre, mint sok más technológiai titánnak, így lehetőségük van bőkezű osztalékkal jutalmazni részvényeseiket. A Cisco kétségkívül nem a legizgalmasabb technológiai papír, de 2,6%-os osztalékával stabil darabja lehet egy szélesebb növekedési és bevételi portfóliónak.

10. PepsiCo, Inc. (224 MRD USD): Ha üdítőitalokra gondolunk, a legtöbb embernek ösztönösen a rivális Coca-Cola ugrik be. A versenytárs eladásai azonban 2020-ban zuhantak, mivel az emberek nem jártak moziba, sporteseményekre, éttermekbe, ahol nagy mennyiségben árusítanak üdítőitalokat. A stresszes karantén időszakában nem lassult a gyorsételek fogyasztása, és bár 2021-ben a részvény árfolyama lefelé indult, mivel az elemzők aggódtak az infláció miatt, ugyanakkor a Pepsicónak erős márkái vannak, és így képes volt emelni az árakat, amivel ellensúlyozni tudja a ráfordítási költségekkel kapcsolatos problémákat. A cég és annak 2,58%-os osztaléka továbbra is vonzó.

Forrás: Finviz

Kép: The Blue Diamond Gallery

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

 

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező