Töretlen az ETF-ek népszerűsége

2022. február 8. Hírek

1008839 8f0386beb75b01179f398d11ef8a7c0d

A tőzsdén kereskedett alap, angolul Exchange Traded Fund (ETF) egy 1993 óta elérhető tőkepiaci befektetési forma, amely folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend mind az intézményi, mind a lakossági befektetők körében. Világszerte, több mint 5000 féle ETF érhető el, amelyben 7500 milliárd USD feletti tőkét helyeztek el. Mára az Egyesült Államok napi átlagos részvénypiaci forgalmának kb. egynegyedét az ETF-ek teszik ki. 

Miről is van szó pontosan?

Az ETF több eszköz összevont egysége, amely tőzsdén kereskedhető, a piac által meghatározott áron. A gyakorlatban egy értékpapír portfóliót (részvény, kötvény vagy akár árupiaci kosarat) vásárolunk, melynek célja egy adott irányadó index, egy benchmark eredményének minél pontosabb követése. Az ETF-ek általában egy ismertebb indexet (pl. S&P500) vagy szektort (pl. európai bankok) esetleg befektetési stílust (pl. "értékalapú befektetés") vesznek alapul.

Fontos kiemelni, hogy attól függően, hogy milyen alapterméket tartalmaz, a legtöbb ETF közepes vagy magas kockázati besorolású. A tőkeáttételes pozíciók felvállalása pedig -ahogy minden esetben-, így a tőzsdén kereskedett alapokon keresztül is számottevően magas kockázatot jelent. A devizakitettség önmagában további rizikót hordoz, mivel az negatívan is befolyásolhatja az eredeti devizában elért hozamot. Az egyre szaporodó mennyiségű ETF-ek közül érdemes körültekintően választani, hogy elkerüljük a nem kívánt és nem várt meglepetéseket. Ehhez érdemes szakértő segítséget igénybe venni. Mint minden befektetésnél, itt is fontos körültekintően tájékozódni a kiválasztott alapban található instrumentumokról. Emellett fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy az ETF működését és az arra vonatkozó szabályokat megértsük. Ebben a magyar és európai szabályozás által előírt KID dokumentum és az alapkezelők által közzétett további információs anyagok segítenek. 

Miért érdemes ETF-ekkel kereskedni?

-Tőzsdén kereskedhetők: a piac nyitvatartási idejében könnyedén vásárolhatóak vagy eladhatóak, akárcsak a részvények.

-Diverzifikáltak: több különböző értékpapírt foglalnak magukba, amely csökkenti a kockázatot, így egyszerűen alkalmazhatóak portfólió kialakításához.

-Alacsony költségekkel elérhetők: az aktív befektetési alapokkal az ETF-ek nagy előnye, hogy alacsony költséghányaddal kereskedhetőek, kevesebb tőkenyereséget realizálnak, s emiatt hatékonyabbak adózási szempontból. Árfolyamuk több ok miatt kisebb valószínűséggel tér el a valós fair értékétől. 

-Pontos céltartomány: egy adott szektor, iparág vagy befektetési stílus még akkor is nyereséges lehet, ha a piaci környezet negatívba fordul.

-Shortolási lehetőség: tapasztalattal és megfelelő tudással felvértezve az árfolyamcsökkenésből is lehet profitálni, erre számos short ETF áll rendelkezésre.


                                 pasted image 0

Grafikon:
https://www.ici.org/system/ files/2021-05/2021_factbook. pdf
Forrás:
https://www.investopedia.com/ articles/exchangetradedfunds/ 11/advantages-disadvantages- etfs.asp
Kép: CCNULL

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám: 09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező