Tiszta Energia

2021. július 2. Hírek

3686950990 f973dd7715 z

Legfrissebb írásunkban (feliratkozás itt a lap alján) a zöld energiákon belül is a megújuló földgázra (RNG) tettünk kitekintést. Mindamellett, hogy az energia szektor mammutjai is belátták azt, hogy a hagyományos fosszilis energiahordozók mellett (majd lassan helyett) a megújuló forrásokra is hangsúlyt kell fektetniük, ugyanakkor nem sok olyan vállalatot találunk, amelynek fő profilja a cseppfolyós, vagy sűrített, illetve megújuló földgáz lenne.

Ez alól jelent kivételt a Clean Energy Fuels Corporation. Az 1996-ban Thomas Boone Pickens és a jelenlegi CEO, Andrew J. Littlefair által alapított Pickens Fuel Corporation 2001-ben vette fel jelenlegi nevét, majd 2007-ben lett a Nasdaq tagja (CLNE). A vállalat elsősorban az Egyesült Államokban és Kanadában kínál földgázt alternatív üzemanyagként a járműparkokhoz és a kapcsolódó üzemanyag-ellátási megoldásokhoz. Megújuló földgázt (RNG), sűrített földgázt (CNG) és cseppfolyósított földgázt (LNG) egyaránt szállít könnyű-, közepes és nehézgépjárművekhez, üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokat kínál a járműállomány ügyfélállomásai számára, illetve üzemanyagtöltő állomásokat is tervez, épít, üzemeltet és karbantart. Észak-Amerikában több mint 570 üzemanyagtöltő állomásból álló kiterjedt hálózattal rendelkezik, RNG-t bármilyen állami vagy magán állomáshoz el tudnak szállítani, és kényelmes hozzáférést biztosít a napi 25 000+ RNG-vel közlekedő jármű számára úgy, hogy tervek szerint 2025-re teljesen karbonsemlegesek lesznek.

A Clean Energy és legnagyobb részvényese, a Total SE márciusban 50/50 arányú közös vállalkozást jelentett be kabonsemleges, megújuló földgáz (RNG) termelő létesítmények fejlesztésére az Egyesült Államokban. A kezdeti kötelezettségvállalás 100 millió dollár, amely a fejlesztési lehetőségek előre haladtával 400 millió dollárra nőhet. Mivel a Clean Energy és a Total biztosítja a beruházások tőkerészét, az RNG-projektekbe fektetett tényleges tőke összege meghaladhatja a 400 millió dollárt a kihelyezett tőkeáttétel mértékétől függően.

Ezt követően a Clean Energy áprilisban bejelentette, hogy megállapodást írt alá az Amazonnal alacsony és negatív szén-dioxid-kibocsátású megújuló földgáz (RNG) biztosításáról. Az üzemanyagot 27 meglévő Clean Energy üzemanyagtöltő állomáson és további 19 nem kizárólagos, új vagy korszerűsített saját tulajdonú állomáson fogják biztosítani, amelyeket a vállalat várhatóan az év végéig megépít. Az új és a meglévő állomások 15 különböző államban biztosítják majd az RNG-t.

A 2,2 milliárd USD piaci kapitalizációval rendelkező vállalat részvényenkénti nyeresége (EPS) évente 109%-kal nőtt az elmúlt három évben, bevétele ugyanakkor 20%-kal esett vissza az elmúlt évhez képest. A Simply Wall Street tanúsága szerint fair értéke 26,48 USD, amely a jelenlegi 10,80 USD-os árfolyamhoz képest 59%-os alulértékeltséget jelent. A negatív RoE természetesen óvatosságra int, ugyanakkor a Debt-to-Equity Ratio az elmúlt öt évben folyamatosan javulva jelenleg 16,7%, ami pozitívum.

Osztalékra ugyan a vállalattól nem számíthatunk, azonban a Total 21,3%-os, a BlackRock 5,13%-os, az SSGA 5,09%-os, vagy a Vanguard 3,6%-os részesedése is aláhúzza, hogy a Clean Energy kedvelt befektetési célpont. A céget elemző szakemberek 2/3-a vételre ajánlja a részvényt, és 19 dolláros átlagos célárat határoznak meg, amely igen jelentős, 76%-os hozampotenciált rejthet magában.


pt0629
                                  A Clean Energy árfolyama, forrás: Marketscreener

 

Forrás:
Clean Energy Fuels Corporation
Simply Wall Street
Marketscreener

Kép: Flickr

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező