Szirénhangok

2023. március 28.

starbucks

Elillanni látszik a Starbucks Corporation részvényeit érintő eladási nyomás a MarketScreener szerint. Valóban, a decemberi lokális csúcsot követő korrekció által kijelölt 97,76 USD körüli támaszt tesztelte a papír az elmúlt két hétben, és legalábbis úgy tűnik, hogy ez a szint kitart.

03.29.

                                                     A Starbucks napos grafikonja; Forrás: MarketScreener

 

Pozitívumként emeli ki az említett honlap, hogy a vállalat erős alapokkal rendelkezik, a növekedési, a jövedelmezőségi és az adósságmixe a vállalatok 70%-ánál kedvezőbb, a Refinitiv szerint pedig kifejezetten jó ESG-pontszámmal rendelkezik az ágazatához képest. Jól fest az is, hogy az elmúlt négy hónapban az elemzők az átlagos célárat jelentősen felfelé módosították, a cég átlátható, ami többek között a pontos közzétételekből is adódik (valljuk be: ez manapság nem „természetes”, hanem pozitív…), és jellemzően meglepetésre még a várakozásoknál is jobb gyorsjelentésekkel szoktak előrukkolni. 2,12 dolláros osztalékkal rendelkezik, amely 2,1%-os osztalékhozamot jelent. Ez a szektor átlagánál ugyan valamivel alacsonyabb, de az elmúlt 10 évben kiszámítható és stabilan emelkedő volt.

03.29.2.

                                                      A Starbucks osztalékmutatói; Forrás: SimplyWallSt

 

Gyengeség ugyanakkor, hogy a társaság értékeltsége magas a tevékenységéből adódó pénzáramlások miatt, 34,2-es P/E-mutatója emelkedőben van, a fair értéke majdnem 24%-kal alacsonyabban van (79,41 USD vs. 94,42 USD),a profit-marzsai alacsonyabbak (10,1%), mint tavaly (14,5%). Figyelmeztetőjel az is, hogy sztrájkok borzolták a kedélyeket a hálózaton belül, amelynek megoldását Laxman Narasimhantól, az új vezérigazgatótól várja a befektetői grémium.

Figyelemre méltó, hogy jelentős intézményi befektetői hányaddal bír a Starbucks (73,2%), amelyek között megtaláljuk a Vanguardot (9,19%), a BlackRockot (6,62%), vagy a State Street Global Advisorst is (3,83%).

A MarketScreener által megkérdezett 34 elemző átlagos célára 112,41 USD, tizenhárman ajánlják vételre, a többiek pedig tartásra (eladási ajánlás nincs), amely alátámasztja az internetes portál azon meglátását, hogy az esetleges vételt jellemzően technikai momentumra alapozzák.

Forrás:
MarketScreener
SimplyWallSt

 

Kép forrása: Wikimedia

 

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.
 

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező