Steel the show

2023. augusztus 15.

08.17.

A javában dübörgő gyorsjelentési szezonban nem csak arra figyelnek a befektetők és az elemzők, hogy a különböző vállalatok milyen számokkal rukkolnak elő, miképpen alakulnak a jövőképek, hanem arra is, hogy milyen részvényvisszavásárlási programokat, illetve akvizíciós terveket jelentenek be. Ez utóbbiak kapcsán robbant a hír, hogy az ohiói székhelyű Cleveland-Cliffs acélgyártó cég zártkörű ajánlatot tett a US Steel megvásárlására. Közleményük szerint részvényenként 17,50 dollár készpénzről és 1,023 Cliffs részvényről szólt az ajánlat, amely 35 dolláros implikált értékelést jelent – ez a múlt pénteki záróárhoz képest 43%-os prémiumot jelentett.

Kétségtelen, hogy a cca. 7,3 milliárd dolláros ajánlat átformálta volna az amerikai acélipart, amelyet jól tükröz, hogy a Cleveland-Cliffs piaci kapitalizációja 8,129 milliárd dollár, míg a felvásárlási célponté 6,93 milliárd dollár. Nem is kellett sokat várni a válaszra, hiszen a  US Steel már hétfőn elutasította a Cleveland-Cliffs ajánlatát, azt „ésszerűtlennek” és kéretlennek nevezte, mivel „stratégiai alternatívákat” keres.

„Most tartottuk szükségesnek, hogy javaslatunkat nyilvánosságra hozzuk, hogy ezzel elősegítsük a két vállalat közötti érdemi együttműködés felgyorsítását” – mondta Lourenco Goncalves, a Cliffs vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a javaslatot „teljes mértékben támogatja az iparág szakszervezete, a United Steelworkers Union.”

A US Steel azzal a váddal elutasította a javaslatot, hogy a Cliffs nem hagyja, hogy kellő gondossággal fontolják meg a feltételeket, és ezáltal a vagyonkezelő sem tud körültekintően eljárni, mondta David Burritt, a US Steel vezérigazgatója Goncalvesnek írt levelében, amelyet később nyilvánosságra is hoztak. "A US Steel igazgatótanácsa és vezetősége elkötelezett a részvénytulajdonosok értékének maximalizálása mellett” – nyilatkozta Burritt. „Ebből az is következik, hogy a cég több kéretlen ajánlatot kap, amelyek az egyes termelőeszközöktől kezdve az egész vállalat felvásárlásáig terjedtek. A testület megfontoltan mérlegeli ezeket a javaslatokat.” Burritt így folytatta: „Mérlegünk erősebb, mint valaha, és rugalmas cash flow-val rendelkezünk, miközben előnyben részesítjük a részvényesek közvetlen megtérülését. Az eddig beérkezett kéretlen ajánlatok által tanúsított érdeklődés a US Steel jó stratégiájának és annak sikeres végrehajtásának a visszaigazolása.”

A felkavart állóvizet tovább korbácsolta az Esmark, amely egy pennsylvaniai székhelyű ipari konglomerátum, és amely szorosan kötődik az acéliparhoz. A magántulajdonban lévő céget James Bouchard, a US Steel európai üzletágának korábbi alelnöke vezeti, és acélfeldolgozó, illetve disztribúciós üzletágakat üzemeltet. Az Esmark közölte, hogy hétfőn részvényenként 35 dollárt ajánlott fel a US Steel által összes kibocsátott és forgalomban lévő részvényének megszerzéséért. "Ez egy ikonikus vállalat, amely felépítette az Egyesült Államokat – amerikai kézben kellene lennie…" - mondta Bouchard egy interjúban.. A teljes egészében készpénzes nyilvános ajánlat részvényenként 35 dollárról szól, a Cleveland értékelésével megegyezően. A US Steel nem válaszolt azonnal a javaslatra, amelyet az Esmark kezdeti ajánlatként augusztus 14-től november 30-ig tart, meghosszabbítható, de az valószínűleg a negyedik negyedév végéig élhet a szabályozási és trösztellenes engedélyek függvényében.

Akármi is lesz a US Steel sorsa, ezek az események arra mindenképpen jók voltak, hogy a vállalat részvényének árfolyama felrobbanjon, hiszen az átlagnál 15-16-szoros forgalom mellett közel 37%-os emelkedést könyvelt el egy nap alatt.

08.17. 1

                                                      Forrás: Marketwatch

 

Forrás:
Marketwatch

Kép forrása:
PublicDomainPictures

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező