SE VELED, SE NÉLKÜLED…

2023. szeptember 12.

0912

A Qualcomm Inc. hétfőn bejelentette, hogy az Apple-lel kötött új megállapodás alapján még legalább három évig továbbra is ők szállítanak modemchipeket az iPhone-okhoz. Az eredetileg 2019-ben aláírt, majd 2021-ben megújított megállapodás ismételt meghosszabbítása egy régóta fennálló jogi hercehurcát ad át a múltnak. A furcsa házasság margójára kívánkozik, hogy az Apple 2019-ben egymilliárd dollárért felvásárolta az Intel modemegységét, hiszen feltett szándékuk (volt) az, hogy a chipek gyártása tekintetében is saját lábra szeretnének állni, de a fejlesztés jól láthatóan lényegesen lassabban megy. Emlékezetes, hogy az Apple még annak idején azért perelte be a Qualcommot, mert szerintük a chipgyártó licencdíjai túl magasak voltak, amire a Qualcomm ellenpert indított.

Stacy Rasgon, a Bernstein elemzője szerint az, hogy a Qualcomm és az Apple többéves megállapodást kötött, biztató jel a chipgyártó számára. „Ez egyrészt egyértelműen megmutatja az Apple problémáit a technológia fejlesztésével kapcsolatban (amely persze nem egyedülálló, hiszen számos cég kudarcot vallott a modemek gyártásában), másrészt pedig a Qualcomm technológiai vezető szerepét” – mondta Rasgon az ügyfeleknek írt elemzésében. Vegyük hozzá, hogy „ez minél tovább tart, valószínűleg annál nehezebb dolga lesz az Apple-nek, mivel a cellás technológiák fejlődése nem áll meg”, mondta.

Az Evercore ISI elemzője, Matthew Prisco hozzátette, hogy az ügylet „sokkal tisztább kifutópályát kínál” a Qualcomm számára ahhoz, hogy az egy részvényre jutó nyereségét „a következő ciklikus fellendülésben” újra felgyorsítsa. Becslése szerint az iPhone-modemek üzletága 2-3 dollárral járul hozzá a Qualcomm éves EPS-éhez.

A san diego-i félvezető óriás vezetői ettől függetlenül úgy kalkulálnak, hogy a kontraktus végére, 2026-ban az akkori iPhone-ok „csupán” 20%-ába szállítanak chipeket, amely várakozás azért meglepő, mert két éve még arról számoltak be közösen, hogy az idei modellek modemeinek „nagy többségét” szállítja majd a Qualcomm.

Hogy a kavarodás még nagyobb legyen, Cristiano Amon, a Qualcomm vezérigazgatója még az év elején a CNBC-nek azt mondta, hogy 2024-ben nem tervezik, hogy egyetlen mobil chipet is biztosítsanak az Apple-nek. Mivel még most augusztusban egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy "nem frissítünk a korábbi terveinken 2024-re", az elemzők ezt úgy értelmezték, hogy a Qualcomm a jövő évtől kezdődően hatalmas bevételt fog veszíteni. Az Oppenheimer elemzői augusztusban azt írták, hogy a Qualcomm vezetése „megerősítette a modemcsatlakozók várható elvesztését az iPhone 16 jövő évi bevezetésekor”, és 10 milliárd dolláros bevételkiesést jósoltak a Qualcomm számára. Mindez jól látszódott a részvény árfolyamában is, hiszen úgy tűnt, hogy az Apple-től származó milliárdos bevételnek vége, ezért a Qualcomm 19,6%-ot esett az elmúlt évben, miközben az S&P 500 SPX 9,6%-ot erősödött. Könnyen lehet, hogy a hétfői hír új perspektívába helyezi a részvényt, amely közel 4%-kal segítette a papírt ahhoz, hogy a lokális támaszszintről elrugaszkodjon.

912

                                                                    Forrás: Marketscreener

 

Forrás: Marketwatch

 

Kép forrása: HVG

 

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező