Sárkányharapás

2023. november 6.

1101 v2

Nemrég értekeztünk arról, hogy a Qualcomm Inc. újabb megállapodást kötött az Apple-lel, miszerint még legalább három évig továbbra is ők szállítanak modemchipeket az iPhone-okhoz. Mindez annak fényében is meglepő volt, hogy Cristiano Amon, a Qualcomm vezérigazgatója még az év elején a CNBC-nek azt mondta, hogy 2024-ben nem tervezik, hogy egyetlen mobil chipet is biztosítsanak az Apple-nek. Emlékezhetünk, hogy az Apple 2019-ben felvásárolta az Intel modemegységét, hogy a chipek gyártása tekintetében is saját lábra szeretnének állhassanak, majd beperelte a vele egyébként szerződésben álló Qualcommot, mert szerintük a chipgyártó licencdíjai túl magasak voltak, amire azok ellenpert indítottak. 

Talán már meg sem kellene lepődnünk azon, hogy a san diego-i félvezető újabb követ dobott az amúgy is szilaj hullámoktól fodros vízbe: bejelentették, hogy új chipkészletet terveznek okostelefonokhoz, teljesen újratervezett processzort a laptopokhoz, és nóvum lesz a szoftver-keretrendszer a különböző eszközön lévő mesterséges intelligencia számára. A Qualcomm a termékek egy olyan érdekes kombinációjával rukkol elő, amelyet a riválisoknak is figyelembe kell venniük, mert hitük szerint alapvetően változtatják meg az erőviszonyokat. A Qualcomm ezen új, a CPU-magjainak, a grafikus IP-címnek és a Hexagon NPU-nak (neurális feldolgozó egység) termékkombinációját „Qualcomm AI Engine”-nek nevezte el, de ami a leginkább megzavarhatja a status quót, az a Snapdragon X Elite névre keresztelt, laptopokra és PC-kre tervezett chipkészlet.

Elmondásuk szerint ez integrálja a Nuvia 2021-es megvásárlásával megszerzett Oryon CPU-magokat, amelyek nagy teljesítményűek, versenyképesek az AMD csúcstermékeivel, és azt állítják, hogy a 12 magos X Elite chip kétszer olyan gyors lesz, mint az azonos rendszerosztályokba tartozó Intel-processzorok, miközben ugyanannyi energiát használ fel, vagy 60%-kal kevesebb energiafogyasztás mellett ugyanazt a teljesítményt nyújtja, és mindemellett az integrált grafikus része is komoly frissítést kap. Az új terméket az Apple M2-processzorral is összehasonlítva azt állítják, hogy alapvetően ugyanolyan teljesítményt nyújt az egyszálas munkaterheléseknél, miközben 30%-kal kevesebb energiát használ.

Ha ezek a számok megállják a helyüket, az azt jelenti, hogy a Qualcomm igazi versenytársa lehet az Intelnek, az AMD-nek, sőt az Apple-nek is. Természetesen ezek olyan állítások, amelyek megkövetelik a független tesztelést és a paraméterek validálását, valamint a valós teljesítménymérést, amelyekre majd csak 2024-ben kerülhet sor.

Tény, hogy a Qualcomm részvényei tavaly 40%-ot estek, idén pedig gyakorlatilag nullában vannak, azaz van hova javítaniuk, amire a konszenzusos elemzői várakozás is adhat akár alapot, hiszen 32 elemző fele erős vételre, 7 felülsúlyozásra, 8 pedig tartásra ajánlja 136,87 dolláros átlagos célárral.

 

0111

                                                                   Forrás: Marketscreener

 

Forrás:
Marketwatch 

 

Kép forrása: Flickr

 

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező