Osztalékvadászat a bankszektorban

2022. január 14. Hírek

dividend v2

Attól függően, hogy a gazdaság növekszik, stagnál, vagy éppen lejtmenetbe kapcsol, úgy változnak természetesen a kamatok is. A gazdasági növekedés lassulását a jegybankok többek között kamatcsökkentéssel ellensúlyozhatják, ha pedig a gazdaságot lassítani kell és/vagy felfelé mutató inflációs kockázatokkal néznek szembe, akkor arra kamatemeléssel reagálhatnak. A növekvő kamatkörnyezetben ugyanúgy nagy odafigyeléssel kell lennünk a befektetési portfólió kialakításakor, vagy annak átsúlyozásakor. Ugyanakkor egy olyan környezetben, amikor a kamatok javuló gazdasági környezetben emelkednek, az egyre vonzóbbá váló kötvénypiacok mellett a részvénypiac is kínálhat befektetési lehetőségeket. Jó kiindulási pont lehet, ha megvizsgáljuk azt, hogy ilyen körülmények között mely szektorok profitálhatnak. Az emelkedő kamatlábak általában a gazdaság erősödésére is utalnak, és ez az egészséges állapot azt is jelenti, hogy a hitelfelvevők könnyebben fizetik a hiteleiket, a bankoknak pedig kevesebb lesz a nemteljesítő eszköze. Evidens tehát, hogy a magas kamatok adta előnyből elsősorban a hitelező bankok veszik ki a részüket, hiszen élénkülő hitelfelvételi kedv mellett a marzsuk is magasabb lesz. Ugyanakkor a befektetési bankok, brókercégek, sőt a biztosítók is szebb mutatókról szoktak ilyenkor beszámolni.

Ha a momentum és a szentiment mellett további növekedési potenciált keresünk, akkor adja magát, hogy leszűkíthetjük a szektort azon vállalatokra, amelyek mindemellett még osztalékot is fizetnek, amelyek a defenzivitásuk okán jellemzően kevésbé volatilisek lehetnek, mint osztalékot nem fizető társaik. Külön mozgatórugó lehet az európai bankszektor vonatkozásában az az üdítő körülmény, hogy az EKB a 2020 márciusában bevezetett osztalékfizetési stopot tavaly szeptemberben feloldotta.

Ha azokat az 50 milliárd dollárnál nagyobb piaci kapitalizációval rendelkező amerikai vállalatokat vesszük górcső alá a pénzügyi szektorban az osztalék vonatkozásában, amelyek tőzsdén elérhetőek, és amelyektől 1%-nál nagyobb osztalékhozamra számíthatunk, ezeket találjuk:

finviz
                                                                     Forrás: Finviz

Európai vonatkozásban pedig azokat a szereplőket gyűjtöttük ki, amelyek az S&P Global Market Intelligence 2021-es listáján a világ 100 legnagyobb, tőzsdére bevezetett bankja között szerepelnek:


investing
                                                                   Forrás: Investing

 

Forrás:
Finviz
Investing
S&P Global Market Intelligence

Kép: The Blue Diamond Gallery

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező