Nem hisznek a szemüknek

2023. május 9.

Palantir 2022

A várakozásokat megverő és az elemzőket is meglepő számokkal rukkolt elő a világ legtitokzatosabb vállalatának tartott Palantir. A 2003-ban Peter Thiel és Joe Lonsdale technológiai befektetők, Alex Karp vezérigazgató és mások által közösen alapított Palantir adatelemző szoftvereket és szolgáltatásokat nyújt kormányzati ügynökségeknek, többek között az amerikai védelmi minisztériumnak, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóságnak és a hírszerzésnek.

A hétfői tőzsdezárást követően a Palantir 525,2 millió dolláros árbevételről számolt be, amely 18%-os növekedést jelent, és felülmúlta az 505,9 mllió dolláros várakozást, a működési bevételei enyhén emelkedtek (4,1 millió USD). A vállalat a 2023-as évre 2,185-2,235 milliárd dolláros árbevétellel kalkulál úgy, hogy várakozásaik szerint minden negyedévben nyereségesek lesznek.

Ennek ellenére nem minden elemző látja ennyire fényesen a helyzetet, megkérdőjelezik ugyanis a vállalat eredményességének forrását és fenntarthatóságát. „A jó eredmények és a kommentár ellenére úgy gondoljuk, hogy a befektetők továbbra is szkeptikusak maradnak, tekintettel az üzleti fundamentumok folyamatos lassulására” – írta Brent Thill, a Jefferies elemzője az ügyfeleknek írt elemzésében, miközben a részvényt továbbra is tartásra javasolja, jóllehet 8,50 dollárról 10 dollárra emelte a célárát.

„Ha kicsit jobban beleássuk magunkat növekedési számokba, meg kell jegyeznünk, hogy a SPAC-bevétel a vártnál jóval magasabb tétellel, 33 millió dollárral járult hozzá az eredményhez” – írta Alex Zukin, a Wolfe Research munkatársa, miközben a papírt ismét alulsúlyozta, és 6 dolláros célárát állapít meg. A SPAC (Special Purpose Aqcuisiion Company) gyakorlatilag egy üres céget jelent, amely tőzsdére megy abból a célból, hogy tőkét vonjon be, majd pedig a befektetőktől bevont tőkéből üzletrészt szerez, akvizíciókat hajt végre, és/vagy tőzsdén nem jegyzett társaságokat vásárol meg.

Brian Gesuale (Raymond James) derűsebb képet festett a gyorsjelentésről. "Összességében elmondható, hogy a jövedelmezőség és a növekedési lehetőségek a várakozásoknál jobban alakulnak" – írta. „Pozitív cash flow-val, fenntartható jövedelmezőséggel, ésszerűnek tűnő várakozásokkal fenntartjuk a kiugró „Strong Buy” besorolásunkat és a 15 dolláros célárunkat.”

Bármelyik elemzőnek is legyen igaza, tényszerűen meg kell említenünk, hogy a Palantir árfolyama a hétfő esti záróárhoz képest több mint 26%-ot emelkedett.

 

05.11.

                                                                            Forrás: Marketscreen

 

Forrás: Marketwatch

Kép forrása: Wikimedia

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

 

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező