Mikor lesz jó vétel az Amazon?

2022. május 17.

700x300amazon

Érdemes -e már megvenni az Amazont vagy jobb várni, hogy valamilyen fordulós mintázat kialakuljon? Erről gyűjtöttünk össze néhány pro és kontra érvet. 

PRO+

A stagflációs-recessziós félelmektől uralt környezetben a fogyasztók tudatosabban keresik az olcsóbb lehetőségeket, erre a széles választékú, piaci dominanciával rendelkező félmonopóliumok hajlamosabbak, mint a kisebb szereplők.

- A vállalatra extra figyelem jut majd a részvényfelaprózás miatt, ez növelheti a vételi érdeklődést, ld. részletesen lenn.

- Ha rali van bármilyen okból, az indexalapok és más intézményi befektetők óriási érdeklődése miatt a piacvezető részvényekbe nagy mennyiségű tőke áramlik, indexemelkedés=Amazon rali.

- Technikai korrekciók törvényszerűen jöhetnek a zuhanás után, a bear market ralik gyakoriak az eső trendben.

KONTRA-

A vállalat fundamentumai sokat változtak az elmúlt negyedévekben, sőt, a korábban felvázolt trendek felé jelenleg mind a bevételek, mind a marzsok tekintetében kevés az esély, hogy eljutnak. Az átlagos éves növekedési ütem (CAGR) a járvány előtt a bevételeknél 27,3% volt, a nettó bevétel-növekedés elérte az éves 70%-ot. A járvány még rátett erre az elképesztő száguldásra, a bevételek 29,4%-kal nőttek, a bruttó marzsok a 2016-os 35%-ról 42%-ra ugrottak 2021-re. Ehhez képest sokkszerű volt a 2021 negyedik negyedéves 9,4%-os bevételnövekedés (éves alapon), amelyben nem csak a járvány lezárulta, de az ellátási láncok problémái, a magas üzemanyagköltség és a fogyasztás visszafogottsága is szerepet játszott.

- A fenti hihetetlen növekedés mellett igen magas értékeltségi szorzókon forgott az Amazon és még mindig a piachoz és a versenytársakhoz képest is klasszikusan mérve túlértékelt. Nagy kérdés, hogy ha félmonopóliumként értékeljük, akkor bármilyen P/E ráta érvényes -e vagy nem.

- Az első negyedévben 7,6 milliárd dolláros veszteséget könyveltek el a Rivian elektromos autógyártó vétele kapcsán. A további negatív tételeknek nagy az esélye a következő években is. 

- A makrogazdasági szentimentben nem látszik a javulás, így a legnagyobb piaci kapitalizációjú szereplők részvényeit továbbra is adják az intézményi és kisbefektetők is.

- Ha a demokrata kormányzás megerősödik az év végén az Egyesült Államokban, akkor a piacbefolyásoló és korlátozó viselkedés elleni fellépés erősödni fog, további költségeket jelentve az Amazonnak.

A splitről:

Az Amazon március 9-én jelentette be 20-1 arányú részvényfelaprózási tervét, a június 3-i záráskor nyilvántartott részvényesek számára, a kereskedés június 6-án indul újra. 1999 óta ez az első split, bár az 1997-es IPO és 1999 között négy alkalommal is volt ilyen esemény. A bejelentéssel egyidőben 10 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási programot is meghirdettek.

A részvény-feldarabolás és a visszavásárlási program a részvényesek jóváhagyásától függ a május 25-re tervezett éves részvényesi közgyűlésen. A feldarabolás gyakorlatával a világjárvány során több tech-óriás is élt, az Apple, a Tesla és a Google anyavállalata, az Alphabet is megtették ezt, hogy elérhetőbbé tegyék a részvényeket a kisbefektetők számára.

A Bank of America stratégái szerint a részvényfelaprózások az 1980-tól mostanáig tartó időszakban pozitív hatással voltak az érintett részvények árfolyamaira. Mind 3, 6 és 12 hónapos horizonton nézve a  LEGELSŐ BEJELENTÉS UTÁNI időszakot tekintve szignifikánsan látható a hatás. Ez egyelőre nem mondható el az Amazonról, amely majdnem háromszor annyit esett március óta, mint az S&P500. Az óvatosságot tehát nem lehet eléggé hangsúlyozni mind a részvény, mind a jelenlegi részvénypiacot illetően.

Források: 
SeekingAlpha, Simply Wall Street, Bloomberg 
A Bank of America elemzését a Reuters másodközölte: https://www.reuters.com/markets/asia/live-markets-stock-splits-usually-bullish-companies-bofa-2022-02-08/ 

Kép: Flickr

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel és azt a PFN Prestige Financial Zrt., az Erste Befektetési Zrt. közvetítőjeként készítette.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező