Mennyit költöttek az amerikaiak tökre?

2022. november 5.

image 5 v2

 

Dekoráció, cukrok, csokik, jelmezek, sminkek, vacsorák, s persze a Halloween tök, enélkül nincs ünnep október végén az Egyesült Államokban. De kiolvasható-e bármilyen trend az amerikai gazdaság állapotával kapcsolatban a halloween-i költéseket elemezve? Ha  az összköltségeket nézzük, nem látszik visszaesés. Csak a speciális fűszer költsége, amelyet sütőtökös kávécsodákra szórnak, 500 millió dollárt tett ki. 2021-ben 10 milliárd dollárt, idén pedig megközelítőleg 10,6 milliárd dollárt költöttek az amerikaiak az eseményre. A háztartások 69%-a tervezett valamilyen ünnepséget, szemben a tavalyi 65%-kal.

image 3 v2

De ha a részleteket nézzük, már látszik a változás. A tavalyi 103 dollárral szemben idén 100 dollárt költött egy átlagos ünneplő, a népszerű honlapok pedig takarékossági trükköket soroltak fel, hogyan lehet látványosan, de olcsóbban ünnepelni. Az élelmiszerinfláció a tököt sem kímélte, idén egy átlagos "jószágért" 5,4 dollárt adtak szemben a tavalyi 4,8 dollárral a Statista adatai szerint. 

 

Average price of pumpkins during Halloween in the United States  from 2017 to 2022 (in U.S. dollars)*

 image 4 v2

Bár áttekintésük messze áll egy komoly elemzéstől, de a makrogazdasági mutatók mellett az ünnepi készülődés költségein is látszik a gazdasági visszaesés és az áremelkedés az Egyesült Államokban. 

Grafikonok:Statista
Kép: Flickr

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező