Megújult klímacélok

2021. december 26. Hírek

kli

A Föld egy részén vészesen terjedő aszályok és kiszáradt mezőgazdasági területek, folyómedrek és elpárolgó tavak, a másik felén tengerszint alá kerülő szigetek, áradásokkal sújtott városok vagy épp rekordnagyságú erdőtüzek jellemezték az elmúlt évszakok extrém időjárását.
Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a bolygónk átlaghőmérséklete az ipari forradalom előtti szintekhez képest, több mint 2°C-os emelkedést is elérhet, amely az emberiség szempontjából katasztrofális következményekkel járhat és drasztikusan lecsökkentheti az élhető földterületek nagyságát.

Az emberi tevékenység (ipari forradalom, demográfiai növekedés, fogyasztói társadalom) az üvegházhatású gázok exponenciálisan megnövekedett kibocsátásán keresztül nagymértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez.
Az egyre feszítőbb helyzetre reagálva jelentősebb politikai és technológiai áttöréseket sikerült elérni. A COP26 elnevezésű 2 hetes klíma-csúcstalálkozóra a világ minden tájáról érkeztek befolyásos képviselők, hogy megvitassák az elkövetkezendő évtizedek terveit a globális felmelegedés negatív hatásainak megfékezésére.

A Párizsi-egyezményben megfogalmazott max. 1.5°C-os emelkedést 1.8°C-ra módosították, de ehhez egyre pontosabb elképzelések állnak rendelkezésre. Fő kérdés, vajon az országok és vállalatok tartják-e magukat az ígéreteikhez. A legnagyobb gazdaságok 2050-2070-re klímasemlegességet tűztek ki célul és a szénkibocsátás teljes megfékezését.

A szélenergia és akkumulátorok egyre jobbak és olcsóbbak, Izlandon megépült a világ legnagyobb szén-dioxid elnyelő építménye, az elektromos autók mára a teljes személygépjárművek, több mint 10%-át teszik ki. A napenergia soha nem látott ütemben terjeszkedik, bár a szükséges nyersanyagok drágulása visszaveti a folyamat költséghatékonyságát, ami sajnos érzékelhető az akkumulátorok fejlődésében is. A nagyvállalatok által vállalt tervek gazdaságilag nehéz döntéseket kényszerítenek ki a fosszilis energiahordozóktól való eltávolodással.

Joggal merülnek fel kétségek a világmegváltó tervek sikeres teljesítésével szemben, ugyanakkor a jelenlegi helyzet napról napra megmutatja, mennyi kárt okozott az ember visszafordíthatatlanul az életterében. Ha nem változik a világ elég gyorsan, egy élhetetlen Földdel nézhet szembe az élővilág néhány évtized múlva.

A kérdés tehát az, hogy az emberiség felismeri-e időben a helyzet súlyosságát és hajlandó-e lemondani a mértéktelen termelésről és fogyasztásról, valamint a fenntartható folyamatok technológiai fejlődése kellően hatékonyan be tud-e épülni a társadalomba mielőtt a bolygó hőmérséklete visszafordíthatatlanul felmelegszik.

Forrás: https://www.bloomberg.com/features/climate-change-best-photos-2021/?srnd=green
Kép: Pixabay

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező