Lelepleztük a Mikulást

2022. december 6.

51873833752 141859127b c

Az előző részben (Tegyük tisztába a Mikulást!)  arról írtunk, hogy az ősz végeztével a tőzsdei újságok egyre többet cikkeznek a Mikulás raliról. Vajon az S&P 500 tőzsdei index teljesítményét befolyásolhatja pusztán az a tény, hogy közelebb kerültünk az ünnepekhez? -tettük fel a költői, de egyáltalán nem objektív kérdést a cikk végén. 

A tapasztalatok szerint a decemberi időszakot a részvénypiacokon speciális tényezők befolyásolják. Ezek egy része inkább "tőzsdei közhiedelem", adatokkal nehezen megfogható állítás, de azért érdemes felsorolni őket a tényszerűbb érvek mellett:

- Sok amerikai nagyvállalatnál ilyenkor történik az év végi bónuszkifizetés, amely együtt járhat még kedvezményes munkavállalói részvényvásárlási programokkal is, így hajtva fel a hónap végére az árfolyamot.

- Nagyobb piaci szereplők, ha módjukban áll, alacsonyabb likviditás mellett igyekezhetnek az árfolyamokat felfelé terelni. Nekik az áll érdekükben, hogy magasabb év végi záróárak kerüljenek a könyvekbe, jobb éves teljesítményt érjenek el.

- Az éves jelentési kötelezettség is vételre késztetheti az intézményi szereplőket: különösen az előző év nyerteseit vásárolják a portfoliókba, hogy úgy látszódjon, egész évben a megfelelő értékpapírokat tartották.

- A decemberi likviditás sokszor hektikus. A NYSE és a Nasdaq sok évre visszanyúló statisztikái szerint a short típusú megbízások száma ilyenkor csökken és vannak alacsony likviditású napok, különösen az ünnepek előtt és után.

- Ismert jelenség az adóveszteség kiegyenlítése is: a már "reménytelennek" tűnő veszteséges részvények pozícióit zárva ellensúlyozni lehet a tőkenyereség-adó egy részét. Ez a gyengén teljesítő  részvények emelkedését eredményezi, amelyek így csatlakoznak a jobb teljesítményű papírokhoz. Ez is segítheti az általános ralit a piacon.

- A fent felsoroltak önbeteljesítő jóslatként működhetnek, a befektetők előre készülnek az év végi ralira. 

Végezetül egy statisztikát érdemes még áttekinteni. Az LPL Research és a Factset adatai szerint negatív novemberi teljesítmény után jobban teljesítenek a piacok. Ha közelebbről megnézzük a lenti grafikonon a függőleges tengelyt, látszik, hogy a különbség az átlagos és a kiemelkedő teljesítmény között nem éri el a 2%-ot.  Zárszóként Kemenesei Gábor biológus szavait idéznénk: "A számok érdekes dolgokat tudnak mesélni, de nem mindegy, hogy milyen összefüggésben, hogyan vizsgáljuk őket. Sok függ attól, ki mire akarja használni a statisztikát." 

1205

Forrás: LPL Research és FactSet
https://lplresearch.com/2021/ 12/22/do-you-believe-in-the- santa-claus-rally-2/

Kép:Flickr

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező