Le a 7.2-es szabállyal!

2021. december 15. Hírek

ws

A Wall Street dolgozói hetek óta szidják a 2015-ben megalkotott 7.2-es szabályt, amely a New York-i tőzsde ünnepi munkarendjét határozza meg.  Ez rendelkezik arról, hogy az év első napja munkaszünetnek minősül, ahogy mindehol máshol a világon. Ugyanakkor a kissé túlbonyolított szabály előírja, hogy ha egy ünnepnap szombatra esik, akkor a piac az azt megelőző pénteken tart zárva, kivéve „ha a szokásostól eltérő üzleti feltételek állnak fenn, mint amilyen a havi vagy éves elszámolási időszak vége”. Mivel december 31 a hónap, a negyedév és egyben az év vége is, nem kérdés, hogy a fenti kritérium érvénybe lép. 

A tőzsde már régen közzétette ünnepi menetrendjét, ám a szilveszter rovatot egy homályos  „-*” lábjegyzet egészítette ki. Külön bosszantó, hogy a kötvénykereskedők valamivel korábban kezdhetik a szilveszteri partikat: náluk délután 2 órakor vége lesz az évnek.

Nem nagy dolog, gondolják más szakmák képviselői, mi is sokat dolgozunk és sokkal kevesebbet keresünk, mint a pénzügyi szektorbeliek. De a Wall Street számára a munkarend változása más következményeket is rejt: a Bloombergnek nyilatkozva több kereskedő is elmondta, hogy nem hagy nyitott vagy az új évre átmenő opciós vagy future pozíciót, mivel január első hetének kereskedési volatilitását is növelheti a szokatlan helyzet.

A legtöbben nem izgatják magukat a kisebb felfordulás miatt. Az is látszik, hogy a home office az üzletkötők korábbi munkarendjét is felforgatta. Idén már a hálaadás időszakában is megfigyelhető volt, hogy a régebben unalmas, ünnep előtti vagy rövidített kereskedési napokon is magas forgalmat értek el, hiszen otthonról sok bróker szolgálta ki ügyfeleit.

Forrás: https://www.bloomberg. com/news/articles/2021-11-10/ you-won-t-get-a-day-off-for- new-year-s-thanks-to-wonky- nyse-rule?sref=m38WhM5H

Kép:Pixabay

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező