Klímaváltozás központú indexeket az Eurostoxx kínálatában

2020. július 1. Hírek

protippkep

A Euro Stoxx indexcsalád új elemekkel bővült, természetesen a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében. A szelekció alapelvei között olyan tényezőket találhatunk, mint az alacsony CO2-kibocsátás, a megújuló energia termeléshez kapcsolódó vállalkozások, de kizárják a dohánygyárakat és a fegyvergyárakat is. A megalkotott benchmark összességében 40%-kal alacsonyabb károsanyag-kibocsátást takar, mint a meghatározó  Euro Stoxx 50.

Az SXXECTB tickerrel bevezetett index  összetevőit a Sustainalytics Global Standards Screening (GSS) eljárásának ajánlásait  figyelembe véve válogatták ki. A legnagyobb súlyt a pénzügyi szektor részvényei (18%) és a technológiai szektor (12%) kapták. A portfólióban szereplő két legnagyobb szennyező cég a teljes portfólió kibocsátásának 33%-áért felel, de súlyuk csupán 3.75% az index árfolyamát tekintve. A jelenlegi szennyezési állapot mellett hangsúlyt fektettek azokra a cégekre, amelyek komolyan veszik a klímaváltozás elleni küzdelmet.

A index komponenseinek 59%-a nemcsak környezetvédelmi stratégiával rendelkezik, hanem konkrét feladatokat is rendelt az Unió 2050-es karbonsemleges célkitűzéseinek eléréséhez. Csupán az index 1%-a nem rendelkezik semmilyen klímavédelmi koncepcióval, szemben az általános benchmark 3-4%-os arányával. A EURO STOXX® Climate Transition Benchmark portfóliójában megtalálhatjuk a Siemens-t és annak energiatermelésre szakosodott leányát, a Gamesa-t, a francia Veolia-t, vagy az Infineont is. Az index lehetővé teszi, hogy új ETF-ek kerülhessenek piacra, amelyek követhetik ennek az indexnek a mozgását.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező