Kivonulás Kínából

2022. október 19.

1018

Egyre több amerikai és európai vállalat jelenti be, hogy hazaköltözteti gyártását Kínából. 

A hét elején jött a legfrissebb hír ezzel kapcsolatban: a John Deere Magyarországon is közismert cég jelentette be terveit. A mezőgazdasági gépeket gyártó amerikai vállalat 29,8 millió dollárt fektet be, hogy Kína helyett az Egyesült Államokban kezdjen el kombájnokat gyártani. Ehhez a louisianai Thibodaux-ban bővíti gyárát. 

Az Institute of International Finance, az IIF tanulmánya szerint Kínából korábban nem látott mértékben vonják ki a tőkét, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát. Emellett a szigorú tőkekontroll, a kiszámíthatatlan politikai döntéshozók is eltántorítják a régebben lelkes vállalat vezetőket. Kínában a bérköltségek is– régiótól és szektortól függően – a minimálbérek tavalyi emelése miatt 5 – 20 százalékkal nőttek. A folyamatosan változó amerikai szabályozás is útjában áll a beruházásoknak. Például az október elején bevezetett, új amerikai szankciók megkövetelik, hogy a kínai félvezetőiparban dolgozó, kettős állampolgárságú amerikaiak felmondjanak. 

Még ennél is fontosabb, hogy az új szabályozás például alapesetben megtiltja amerikai technológiát tartalmazó félvezetőiparban használt gyártósor exportját Kínába. Az amerikai döntés már most súlyos károkat okozott a kínai félvezetőiparnak és a hatás valószínűleg tovább is gyűrűzik majd. 

Kép: Flickr

 

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező