Kevés a menedékeszköz

2022. március 4. Hírek

swiss v2

A kockázatkerülés tovább élénkítette a svájci frank iránti keresletet az elmúlt hetekben, az euró és a svájci frank keresztárfolyama utoljára 2015-ben volt ilyen erős, s a frank az egyébként új lokális csúcsokat ostromló dollárral szemben is  jól tartja magát. Pedig a svájci jegybank nyíltan interveniál a devizapiacokon, hogy a begyűrűző inflációs hatásokat tompítsa. Svájc már évtizedek óta alacsonyabb kamatszintet tart, mint az európai országok.  A svájci jegybank, hogy megakadályozza a frank erősödését, még 2015 elején, -azután hogy megszüntette a deviza irányított lebegtetését-, negatív, 0,75 százalékos kamatszintet vezetett be. A ráta azóta nem változott, de mivel a negatív kamatszint rontja a banki nyereségességet, az SNB bevezetett egy speciális belső banki betéti kamatszintet.

Most azonban az euró és a svájci frank közötti paritáshoz közelít a keresztárfolyam, így egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy az SNB róka fogta csuka helyzetbe kerülhet. Az olaj és élelmiszerárak miatt lassan, de törvényszerűen éledező infláció ellen kamatemelésre, a túl erős devizaárfolyam ellen ismét monetáris lazításra lenne szükség. Ezt a helyzetet az évszázadok során már sokszor megtapasztalta a jegybank, ezért általában igyekszik nem túl attraktívvá tenni saját piacát és kivárni az inflációs időszakokban. Mivel a helyi kötvénypiac – hasonlóan az európai kötvényekhez – a legtöbb esetben alig tud reálhozamot kínálni, sok befektető a svájci részvényeket és az SMI indexet követő alapokat kifejezetten hosszú távú tartásra vásárolja, a fix hozamú eszközök alternatívájaként. 

Az elmúlt évtizedek jegybanki lazító ciklusa után kevés olyan eszköz maradt a piacon, amely menedékként szolgálhat.  Az arany és a nemesfémek általánosságban kockázatos tőkepiaci áruknak számítanak, mára már nem képeznek külön, diverzifikációra különösen alkalmas eszközosztályt: kamatemeléses környezetben csökken irántuk az érdeklődés. A kriptodevizákat túlnyomó részben spekulációs célra vásárolják, korlátozottan forgalomképesek és extrém magas kockázatot hordoznak, így valós alternatívát nem nyújtanak. 

Forrás: Prestige Financial Zrt.
Kép: Flickr

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező