Indul az amerikai gyorsjelentési szezon

2022. április 8. Hírek

fecskek

2020 negyedik negyedévében láttunk utoljára olyan alacsony eredménynövekedési rátát, mint amilyet most a Factset konszenzusa vár a hamarosan jelentő amerikai vállalatoktól. A várt első negyedéves 4,7%-os bővülés azért is fontos, mert 2020 második negyedéve óta most marad el először ez az érték az előző negyedévben mérttől. 

Ugyanakkor megszokott, hogy  a negyedév során az elemzők általában csökkentik várakozásaikat, az elmúlt 10 éve alatt, ami 40 negyedévet tesz ki, átlagosan 4,8%-kal szállították le a korábbi elképzeléseiket, az első negyedévekben 2,2% volt az átlagos csökkenés. Ebben a negyedévben azonban mindössze 0,7% volt a rontási ütem, ami magyarázható egyrészt azzal, hogy már januárban reálisabban láthatták a képet, mint a korábbi negyedévekben. 

Érdemes azonban a trendek mélyére ásni! Szektorszinten ugyanis a 11-ből 8 szektor esetében volt várakozáscsökkentés. Az iparcikkeket és a diszkrecionális fogyasztási javakat előállító vállalatok profitvárakozásait 10%-ot meghaladó mértékben rontották az elemzők az elmúlt 3 hónapban. Nem meglepő, hogy mindez könnyedén ellensúlyozta az energiaszektor, ahol 32,4%-kal nőttek a várakozások. Mindez a szektor alapú rotáció jelentőségét húzza alá.

Ha a vállalatok előrejelzéseit nézzük, akkor is a szektorszintű szétválasztás segítheti a tisztánlátást. A korábbi átlagos 45 negatív vállalati figyelmeztetéshez képest most 67 ilyen közlemény érkezett, de az iparági szinten nagyon változatos a kép. A 11 szektorból 7 éves alapon is emelkedő nyereségességre számít, így főként az energiavállalatok, az alapanyagban érdekeltek és bizonyos ipari termelők. A másik oldalon éves nyereségcsökkenést jelez előre sok pénzügyi és nem alapvető javakat forgalmazó fogyasztói cikkeket forgalmazó vállalat. 


Forrás: Factset, Earnings Insight
Kép:Pixabay

 


Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező